excursie naar de molen
excursie naar de molen ISK de Toekomst

Zomerschool op ISk de Toekomst

3 augustus 2020 om 10:27 Onderwijs Deel je nieuws

We weten allemaal dat er een periode geen fysieke lessen zijn gegeven op de scholen. Ook onze leerlingen hebben in die periode online lessen gevolgd.  Dat dat voor leerlingen uit het reguliere onderwijs al een lastige opgave was, is ook gebleken. Voor onze leerlingen was het soms nog ingewikkelder. Stel je zelf eens voor dat je in een land bent waar je de taal nog niet helemaal beheerst, je via telefoon en computer lessen moet volgen in een voor jou nieuwe taal, terwijl je ouders ook nog bezig zijn met het leren van deze taal.  Bovendien heb je de opdracht gekregen om zoveel mogelijk Nederlands te spreken, maar met wie? Niemand in je gezin spreekt foutloos Nederlands. 

Begrijpelijk dus dat we - zodra de scholen weer open mochten - stonden te popelen om aan de slag te gaan in de klas.  

Maar ja, toen was het al heel snel vakantie.... 

Gelukkig kwam er een subsidie beschikbaar om voor leerlingen die daar behoefte aan hadden een zomerschool te organiseren. Deze mogelijkheid kwam als geroepen. Voor ál onze leerlingen is het nuttig om zoveel mogelijk Nederlands te spreken, lezen, schrijven en luisteren, dus iedereen kwam in aanmerking. Meer dan de helft van de leerlingen die op 1 september 2020 bij ons op school zit, gaf zich op voor deze lessen.  Binnen drie weken hadden we duidelijk wie eraan mee wilde doen, welke collega’s de lessen zouden gaan verzorgen, wat het programma zou zijn en was er een intakegesprek gevoerd met elke leerling. De leerlingen hebben samen met hun mentoren en de intaker van de zomerschool een individueel plan opgesteld waarin stond waaraan gewerkt zou gaan worden in die twee weken. Er was subsidie voor 14 leerlingen, maar natuurlijk hebben we geen leerlingen geweigerd. Binnen het budget hebben we de lessen gerealiseerd voor 22 leerlingen. 

Op 20 juli begon het feest, want dat is het uiteindelijk geworden. De leerlingen hebben samen met de docenten heel hard gewerkt aan hun Nederlands, ze hebben de molen bezocht, pannenkoeken gebakken, het natuurcentrum bekeken, presentaties gegeven, gedanst, samen aan projecten gewerkt en nog veel meer. 

Alle activiteiten stonden uiteraard in het teken van het leren van de Nederlandse taal. Op donderdag 30 juli hebben de docenten en de leerlingen de twee weken afgesloten met een picknick in het park. Het waren twee gezellige en zeer leerzame weken! 

 

Nu genieten van een welverdiende vakantie! 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie