Afbeelding
Printen driedimensionaal artikel

Vijf materialen die gebruikt kunnen worden voor het printen van een driedimensionaal artikel

12 augustus 2020 om 16:25 Partnercontent

Met een speciale 3d printer kun je uiteraard een driedimensionaal product ontwikkelen. Om zo’n object te kunnen creëren heb je natuurlijk een materiaal nodig, wat best een lastige keuze kan zijn. Er zijn namelijk diverse materialen waarvoor je kunt kiezen, terwijl het aanbod ook nog eens constant groeit. Er komen dus alsmaar meer filamenten bij die je kunt gebruiken in combinatie met een 3d printer. Toch zul je zien dat het aanbod tot op heden met name uit kunststoffen bestaat. Desondanks zijn er ook zeker een paar metalen waarvan je een 3d artikel kunt maken. Kies bijvoorbeeld voor één van de onderstaande materialen. 

Roestvrij staal

Metaal kan dus in principe gebruikt worden voor het 3d printen van een product. Een voorbeeld van een metaal waarmee dit kan is roestvrij staal, wat ook wel bekend staat onder de afkorting RVS. Het is een zeer goedkoop metalen materiaal dat dus ingezet kan worden samen met een 3d printer. Om vervolgens een driedimensionaal object te maken al de methode Powder Bed Fusion gebruikt worden. Dit is overigens niet altijd het geval, want ook de techniek Binder Jetting behoort tot de mogelijkheden. Er zal hierbij zeker roestvrij staal poeder gebruikt worden, wat later uit zal harden. Het materiaal is zeer sterk en is daardoor geschikt voor erg grote artikelen. 

Polycarbonaat

Ook kun je ervoor kiezen om een driedimensionaal product te printen met polycarbonaat. In tegenstelling tot roestvrij staal is dit een soort kunststof. Polycarbonaat kan voor diverse doeleinden ingezet worden bij het 3d printen Den Haag. Zo wordt het name gebruikt om glazen artikelen te produceren, al is het dan dus niet echt glas. Polycarbonaat is namelijk tot wel 250 keer zo sterk als glas, wat het een goede vervanger maakt van glas. Hierdoor wordt het ook met enige regelmatig gebruikt voor het maken van serredaken. 

PLA

Polylactic Acid, dat is waar PLA voor staat. Het is een type kunststof dat gefabriceerd wordt uit natuurlijke grondstoffen. Zo kan het onder meer van suiker of maïs gemaakt worden. Hierdoor is PLA dus relatief milieuvriendelijk, want het materiaal kan biologisch afgebroken worden. Polylactic Acid is hierdoor een stuk beter voor het milieu dan de meeste andere materialen die gebruikt worden in combinatie met een 3d printer. Daarnaast zal PLA ook niet stinken als het geprint wordt, wat helaas bij veel andere kunststoffen wel het geval is. 

Titanium

Na roestvrij staal zijn we nu bij het tweede metaal aangekomen dat gebruikt kan worden bij het 3d printen. Dit is namelijk titanium, al zijn er nog meer mogelijkheden bij de metalen materialen. Kies je voor titanium? Dan zal de 3d printer gebruik maken van een methode genaamd Powder Bed Fusion, wat dus ook bij roestvrij staal gebruikt kan worden. Powder Bed Fusion bestaat uit meerdere technieken, maar bij titanium zal gebruikt worden voor DMLS of SLM. Dit betekent respectievelijk Direct Metal Laser Sintering en Selective Laser Melting. Bij beide technieken zal dus gebruik worden gemaakt van een laser om het metaal om te smelten. 

ABS

Als laatste voorbeeld van een materiaal dat gebruikt kan worden bij het 3d printen hebben we ABS, wat de afkorting is van Acrylonitrile Butadiene Styrene. Dit materiaal wordt gezien als licht maar toch hard. ABS is met name geschikt als het product na het printen nog bewerkt moet worden. Acrylonitrile Butadiene Styrene wordt gemaakt van aardolie, wat het dus niet echt milieuvriendelijk maakt. Met ABS kun je allerlei verschillende objecten creëren. De grootte van het artikel maakt hierbij niet echt uit, maar ABS is niet echt een goede keuze als het ontwerp scherpe randjes en fijne details heeft. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie