Afbeelding
Henny Jansen

Open Monumentendag 2020: de paden op, de lanen in

13 augustus 2020 om 12:17 Evenementen

EDE De paden op, de lanen in. Dat zou het thema kunnen zijn van Open Monumentendag op zaterdag 12 september. Vanwege het coronavirus vindt deze dat dit jaar plaats in afgeslankte vorm met veel buiten- en weinig binnenactiviteiten. Historische wandelingen staan hoog op de agenda, met onder een aantal leermomenten. Deze zijn ingebouwd in leermonumenten. Dat is namelijk dit jaar wel het thema van Open Monumentendag: Leermonument.

Gerard van Wijk

In zowel Ede zelf als de tot de gemeente behorende dorpen staan activiteiten op de planning. De organisatoren zijn druk met de voorbereidingen. Door Covid-19 begon dit allemaal wat later dan gebruikelijk. Op de gemeentepagina zal te zijner tijd het complete programma worden getoond. 

De jaarlijkse Open Monumentendag trekt doorgaans veel belangstelling. Vorig jaar bezichtigden landelijk ruim 1,2 miljoen liefhebbers de historische erflaters die veelal op andere dagen gesloten blijven. Dit jaar gaat het allemaal anders, vanwege het coronavirus. Het wordt, ook in Ede, een Monumentendag van bescheiden omvang.

Binnen de gemeente Ede organiseren een aantal organisaties de Open Monumentendag. Zij zijn verenigd in het comité Open Monumentendag onder voorzitterschap van Bert Lever. Een gemeentelijk woordvoerder laat weten dat ,,in Ede deze Monumentendag gelukkig wel door gaat, coronaproof en in aangepaste vorm. Dat is ook de reden waarom de informatievoorziening wat later dan gebruikelijk op gang komt.”

ACTIVITEITEN In Ede zelf zijn de Vereniging Oud Ede en het Platform Militaire Historie bij de organisatie betrokken. Er wordt onder andere een historische wandeling van 6,5 kilometer uitgezet over de heide. Volgens de gemeente worden er activiteiten georganiseerd op de voormalige kazerneterreinen: Smederij, Akoesticum en Stingerbol. Er is een oogstfeest bij de Doesburg en de Oude Kerk kan ook worden bezichtigd. Daan Overeem laat weten dat ,,op het moment van de Monumentendag in de Stingerbol een kunstexpositie te bewonderen valt met als thema ‘herdenken in vrijheid’.

CORONAVIRUS Het coronavirus zorgt er voor dat een groot aantal activiteiten waar de Historische Vereniging Oud-Bennekom (volgend jaar 75 jaar, liefst 1500 leden) bij betrokken is, geen doorgang kunnen vinden. Zo is de voor 26 augustus geplande vlegeldag geannuleerd en ook de oogstdag op 5 september gaat niet door. Daarnaast gaat de Dickens Fair op 11 en 12 december niet door. Maar er is één activiteit wel op de agenda van de Historische Vereniging blijven staan: de Open Monumentendag. Al is het dan van een andere orde dan in andere jaren.

BENNEKOM Zaterdag 12 september wordt in Bennekom aandacht gevraagd voor de historie van het Ericapark, het Bart van Elstplantsoen en de Heelsumseweg. De historische vereniging heeft een wandeling uitgezet ,,binnen de condities van de geldende coronaregels.” Met name de tientallen bijzondere en monumentale bomen worden onder de aandacht gebracht. Tussen 10 en 12 uur kan op Open Monumentendag een routebeschrijving worden afgehaald bij het Kijk en Luistermuseum aan de Kerkstraat in Bennekom. Deze maand verschijnt ook een themanummer van ´De Kostersteen´ van de Historische Vereniging, over Open Monumentendag.

Bij het Tegelmuseum in Otterlo wordt een expositie ingericht van speciale tegels die een relatie hebben met het thema van Monumentendag en in Lunteren vinden activiteiten plaats rond de Koepel en rondleidingen in de naaldbomentuin Pinetum De Dennenhorst.

LEERMONUMENT Het thema is dit jaar Leermonument: ,,Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben, zoals scholen en universiteiten, worden nu ook allerlei andere monumenten ´leermonumenten´. We gaan nog meer dan anders de nadruk leggen op beleving in het monument. Doel is dat in elk opengesteld monument iets te leren valt, tijdens een ´leermoment´. Dit kan van alles zijn: een schildersworkshop, een masterclass gospel zingen, een les hiphop dansen of een uurtje yoga voor beginners.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie