Afbeelding
Marie-José Eberson

Raadsvragen over wateroverlast in Lunteren

17 augustus 2020 om 11:04 Politiek

EDE Een korte maar hevige regenbui zorgde vorige week dinsdag voor veel wateroverlast in Lunteren. Het veld van camping Beukhof aan de Klomperweg werd overspoeld en in andere lager gelegen delen van het dorp stonden de straten blank, zoals rondom de Bisschopweg en in de Dorpsstraat. Het raadslid Anne-Jan Telgen (CDA) vraagt het college of er al plannen zijn gemaakt voor de hele gemeente Ede om de afwatering van hevige regenval beter te begeleiden.

Gerard van Wijk

,,Klimaatgeleerden vertellen ons dat dit soort buien, hoe plaatselijk ook, steeds vaker en heviger gaan voorkomen in de toekomst. Dit zal niet alleen in Lunteren voorkomen, maar in onze hele gemeente.” De druk op het afwateringssysteem via het riool neemt tijdens en vlak na hevige regenval zo toe, dat het riool hier niet op berekend is, aldus het raadslid. 

LUNTERSE BEEK ,,Wij zijn hierop voorbereid door overloopgebieden en afstortmogelijkheden aan te wijzen. In Lunteren is het zo geregeld, dat als het riool de afwatering niet aan kan, er een overstort op de Lunterse beek plaatsvindt. De Lunterse beek is echter niet diep of breed genoeg om dit allemaal af te voeren. Het water zoekt dan een andere weg naar het laagste punt in de omgeving.”

Opgemerkt wordt dat de regenval in een extreem droge periode viel, waardoor er in de Lunterse beek door het Waterschap dammen waren gezet van zandzakken om het water dat erin stond vast te houden. 

UITDAGING Telgen wil weten wie er belast is ,,met de uitdaging om ook in de toekomst onze waterhuishouding zo goed mogelijk te laten zijn: het Waterschap, de gemeente of een combinatie daarvan?” Hij vraagt ook welke mogelijkheden het college ziet om extra waterberging of overloopgebieden van het riool in Lunteren te creëren. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie