Afbeelding
Hypotheek

Welke voorwaarden zijn belangrijk om op te letten voor jouw hypotheek?

25 augustus 2020 om 12:18 Partnercontent

Heb je een fraaie woning in Ede gevonden? In dat geval is het tijd om een hypotheek af te sluiten voor de bekostiging hiervan. Bij het afsluiten van een hypotheek dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Is de hypotheekrente van ABN Amro momenteel het laagste, of kies je voor de aantrekkelijke hypotheekrente van de Rabobank of ING? Kijk niet alleen naar de hypotheekrente die een hypotheekverstrekker aanbiedt. Let ook op de voorwaarden van je hypotheek! In dit artikel lees je hier meer over. Je wilt voorkomen dat je tijdens de looptijd van de hypotheek tegen onaangename verrassingen aanloopt.  

Boetevrij aflossen van een hypotheek

Jaarlijks kun je een deel van de hoofdsom van de hypotheek boetevrij aflossen. Dit betekent dat je een extra aflossing doet, bovenop je maandelijkse aflossing. Door een hypotheek versneld af te lossen zal je uiteindelijk minder rente betalen, waarmee de hypotheek goedkoper wordt. Bij de ene hypotheekverstrekker kun je jaarlijks 10% versneld aflossen, bij andere partijen is dit bijvoorbeeld 5% of 15%. Verschillen die bepalen of een hypotheek aantrekkelijk voor je is. Zeker, wanneer je in de komende jaren een financiële meevaller verwacht. Denk aan een erfenis, een schenking of bijvoorbeeld een bonus.  

Rente automatisch verlagen bij lagere risicoklasse

De rente die je over je hypotheek betaalt, is onder meer afhankelijk van de risicoklasse waarbinnen je valt. De risicoklasse wordt gedefinieerd als het deel van de waarde van de woning, dat geleend wordt bij de aankoop hiervan. Leen je 95% of meer van de waarde van het huis, dan val je in de hoogste risicoklasse. Je komt in een klasse lager, wanneer de uitstaande hoofdsom minder is dan deze 95%. Sommige hypotheekverstrekkers zullen de rente op de lening automatisch verlagen. Bij andere hypotheekverstrekkers dien je dit zelf aan te vragen.  

Rentevaste periode van een hypotheek

Tot slot wordt een hypotheek altijd met een vooraf gekozen rentevaste periode afgesloten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de rente voor 20 jaar vast te zetten, als je verwacht dat deze in de komende jaren zal stijgen. Verwacht je een flinke daling? In dat geval is een rentevaste periode van bijvoorbeeld 10 jaar interessant! Het verschilt per hypotheekverstrekker welke mogelijkheden op dit punt geboden worden. Bij sommige hypotheekverstrekkers heb je de keuze uit een breed scala aan rentevaste periodes, bij anderen is dat aantal beperkt. Let hierbij ook op de voorwaarden rond het verhuizen naar een nieuwe woning. Neem je de hypotheek in dat geval mee zoals deze is afgesloten? 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie