,,Een jochie van een jaar of tien kijkt mee naar de vos die ik ingezoomd in beeld heb.''
,,Een jochie van een jaar of tien kijkt mee naar de vos die ik ingezoomd in beeld heb.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Wat is mooier, de vos of het enthousiasme?’

26 augustus 2020 om 17:17 Opinie

EDE Toen ik begon als natuurliefhebber was ik een jaar of 14 à 15. Met een opschrijfboekje en een verrekijker ging ik de bossen in. In de weekenden bezocht ik de Blauwe Kamer bij Rhenen. Iedere vogel die ik zag, noteerde ik en thuis had ik een met de hand geschreven ‘all time’ lijst van alle vogels en dieren die ik had gezien.

Michael de Vries

Pas jaren later kocht ik mijn eerste camera. Toen nog met zo’n heel klein en dun cameraatje waar slecht 3x zoom op zat. Eigenlijk kon ik er niet veel mee, maar ik vond het prachtig. Inmiddels is de techniek zo snel gegaan dat de 3x zoom is vervangen door 125x en je dus alles veel dichterbij kunt halen.
Natuurfotografie is enorm toegenomen. Zag ik vroeger nauwelijks iemand met een camera, vandaag de dag loopt de helft van de mensen die je tegenkomt in de natuur met een camera.

GESCHROKKEN Helaas valt het me ook vaak op dat mensen hun eigen foto belangrijker vinden dan de natuur. Vogels en andere dieren worden achternagelopen, waardoor de dieren uiteindelijk geschrokken reageren, of rustgebieden worden gewoon betreden om maar net die ene bijzondere foto te maken. Nee, hoewel ik het mooi vind dat natuur veel aandacht krijgt, ben ik niet altijd blij met de toename van de vele fotografen.

ENTHOUSIAST Afgelopen week liep ik op de Noord Ginkel. Tussen de fotografen die ik tegenkom, zie ik ook een vader met zijn zoontje, beide met een verrekijker in de hand. Bij een veld waar ik sta te kijken, stoppen ze even. Ik wijs ze op een vos die over het veld loopt. Met de verrekijker zoeken ze het dier. Vanuit mijn ooghoek zie ik dat het zoontje, een jochie van een jaar of tien, in mijn beeldscherm van de camera meekijkt naar de vos die ik ingezoomd in beeld heb. Bewust stap ik even opzij, zodat hij het wat beter kan zien.

Na enkele minuten loop ik weer door en hoor dat vader en zoon achter mij nog enthousiast staan te praten over de natuur. Het is mooi om te zien hoe deze mensen simpelweg kunnen genieten. Geen dure camera, maar gewoon pure natuurliefhebbers die blij zijn met alles wat ze tegenkomen. Terwijl ik op de fiets stap, vraag ik me af wat ik nu eigenlijk mooier vind. Het zien van die vos of het enthousiasme van deze mensen?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt om de twee weken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie