Foto uit archief.
Foto uit archief. Gemeente Ede

Mantelzorgers waarderen logeerzorg om op adem te komen

4 september 2020 om 16:00 Zorg

EDE De gemeente Ede heeft als één van de tien gemeenten in Nederland deelgenomen aan de pilot logeerzorg. Hierbij wordt de planbare tijdelijke overname van de zorg in een verpleeghuis gestimuleerd. ,,Hierdoor kan de mantelzorger even vrijaf krijgen van de zorg voor zijn of haar naaste, waardoor de zorg langer vol te houden is.” 

Door gesprekken met aanbieders van logeerzorg en een onderzoek onder mantelzorgers via het inwonerspanel is er goed zicht gekregen op de knelpunten waar mantelzorgers en hun naaste tegenaan lopen bij het gebruik maken van planbare logeerzorg. Het blijkt dat de drempel om gebruik te maken van logeerzorg de eerste keer heel hoog is, maar daarna bij een goede ervaring weggenomen is. ,,De meeste gebruikers van logeerzorg herhalen dit bijvoorbeeld jaarlijks.”

SAMENWERKING Logeerzorg is een samenwerking tussen Vilente, Menzis en de gemeente Ede. ,,In de pilot wordt nadrukkelijk over de domeinen (met ieder hun eigen financiële schotten vanuit de WLZ, Wmo en Zorgverzekeringswet) heen gezocht naar oplossingen.” 

VOLHOUDEN Het blijkt dat mantelzorgers en hun naaste pas gebruik maken van logeerzorg als (zware) overbelasting dreigt. Pas als het echt niet anders meer kan en de mantelzorger ‘dreigt om te vallen’ wordt er gebruik gemaakt van logeerzorg. ,,Belangrijk blijft om steeds in gesprek te zijn met mantelzorgers over hoe zij de zorg volhouden en waar mogelijk logeerzorg eerder inzetten als preventieve mogelijkheid ter voorkoming van uitval van de mantelzorger.”

THUISGEVOEL Ook blijkt dat de fysieke locatie aan moet sluiten bij het thuisgevoel. ,,Een logeerplek moet een huiselijke, gezellige uitstraling hebben. Mantelzorgers moeten het gevoel krijgen dat hun naaste erbij hoort, tussen de mensen zit, aanspraak heeft en mee kan doen met activiteiten. Of zoals een mantelzorger het verwoordde: Als ik naar een hotel ga voor vakantie, moet mijn partner ook ergens verblijven waar het gezellig is.” 

Gemeente, Menzis en Vilente hadden in de periode april tot en met september één bed gereserveerd voor planbare logeerzorg. Op de locatie De Klinkenberg van Vilente is een afdeling met dertien bedden voor tijdelijk verblijf. ,,Mensen die kortdurend bij Vilente verblijven voor bijvoorbeeld revalidatie na een ziekenhuisopname of als gevolg van een eerstelijns verblijf indicatie vanuit de zorgverzekeringswet.” 

CORONA Een eerste aanmelding van een mantelzorger voor een naaste was al binnen, maar door het coronavirus werd de pilot voorlopig afgeblazen. De uitvoering is nu doorgeschoven van april tot en met september volgend jaar. ,,Overigens betekent dit niet dat er geen gebruik gemaakt kan worden van logeerzorg. Er zijn verschillende zorgaanbieders die dit aanbieden, ook in coronatijd. De garantie van een vrij bed kan echter pas kort van te voren worden gegeven, waardoor het moeilijk planbaar is. Juist dat beoogden we met de pilot te verbeteren.”   

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie