De Keetmolen
De Keetmolen Noes Teuteling

Airborne en de Keetmolen

5 september 2020 om 14:44 Historie Deel je nieuws

De Airborne herdenken we dit jaar thuis. Maar hoe doe je dat? Je hangt een Airbornevlag op, duikt de oorlogsgeschiedenis in en dan blijkt dat er altijd nieuwe, boeiende verhalen te vinden zijn.

Op de benedenverdieping van de Keetmolen aan de Stationsweg, hangen panelen met foto’s en tekst van zo’n bijzonder verhaal. Het gaat over Yves Frantz Hacart, een Fransman die in 1911 geboren is. Hij belandde op deze herdenkingspanelen omdat hij ooit bekend stond als de Franse “geheim agent” van de Britse 1ste airborne divisie.

Op de panelen is te lezen hoe het militaire verleden van Yves Hacart verliep. In september 1944 neemt de Franse Hacart deel aan Operatie Market Garden in Nederland. Het verhaal is bekend. De Duitsers beschieten de vliegtuigen met parachutisten. Het leven van de 33-jarige luitenant eindigt op onze Ginkelse hei. Zijn lichaam, inclusief parachute, wordt gevonden in een veldgraf aan de oostkant van de hei. Het stoffelijk overschot wordt overgebracht naar het war cemetery in Oosterbeek, maar vindt in 1949 de laatste rustplaats in een Frans kasteel.

De prachtige panelen over luitenant Yves zijn de maanden september en oktober te bezichtigen in de Keetmolen. Ze zijn afkomstig van de Stichting Renkumse Molen.

Wist u trouwens dat ná de slag om Arnhem zes Engelse soldaten in de Keetmolen ondergedoken zaten?  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie