Jaap van Lagen op Monza.
Jaap van Lagen op Monza. Porsche AG / hoch zwei

Pech achtervolgt Van Lagen ook in seizoensfinale

7 september 2020 om 08:06 Autosport

EDE Autocoureur Jaap van Lagen knokte op het bloedsnelle circuit van het Italiaanse Monza voor wat hij waard was. Een steen door de radiator van zijn Porsche 911 zette tijdens de grote finale van de Porsche Supercup een dikke streep door een top 10 resultaat. De routinier uit Ede finisht uiteindelijk als zeventiende. ,,Net als vaker dit seizoen was het een weekeinde met teveel pech.”

De Champions League van de Porsche cups streek neer in Noord-Italië om te racen door het park van Monza. Het circuit van Monza heeft als bijnaam de ‘Temple of Speed’ vanwege de lange rechte stukken en de hoge snelheden die daardoor worden bereikt. ,,Wij rijden met de Porsche op meerdere secties boven de 250 kilometer per uur, de topsnelheid is 280’’, vertelt Jaap van Lagen.

Het afremmen van deze hoge snelheden is een kunst op zich. En dus vormden het zoeken naar rempunten één van de belangrijkste aandachtspunten voor Jaap van Lagen tijdens de vrije training. Al snel in de sessie moest de Edenaar zijn Porsche echter aan de kant zetten. ,,Rechtsachter bleek de schokdemper gebroken.” Een flinke tegenvaller voor de coureur die zo flink wat tracktime misliep.

In de kwalificaties presteert de rijder van Fach Auto Tech boven verwachting in het eerste deel van de sessie: een vijfde tijd zonder noemenswaardige voorbereiding. Uiteindelijk rolt er een tiende tijd uit. ,,Op mijn tweede set banden kwam ik telkens in verkeer terecht tijdens een vliegende ronde. Daar moet je een beetje geluk mee hebben.”

Die tiende plek op de grid werd uiteindelijk een dertiende startpositie, na een straf van de wedstrijdleiding voor het negeren van een gele vlag tijdens de kwalificatie. ,,De vlag werd gezwaaid vanaf een onlogische plek langs de baan, die ik bij het aanremmen van die chicane niet kon zien, maar pas bij het insturen ervan. En dan kun je al geen extra snelheid meer minderen.” 

Zondagmiddag reed Jaap de race over vijftien ronden met het mes tussen de tanden. ,,Na al die pech wilde ik echt wat laten zien.” In een hectische race met meerdere safety carsituaties stoomde Jaap in de Fach Auto Tech Porsche vanaf plek dertien zelfs op naar P9. In het gedrang valt hij enkele plaatsen terug, maar de Edenaar knokt zich opnieuw naar P10. ,,Totdat voor me Marius Nakken het grint raakte en één van de stenen een gat in mijn radiator schoot.” 

Met koelwater dat morst op zijn linkervoorband en oplopende motortemperatuur eindigde Van Lagen uiteindelijk als zeventiende. ,,Dit weekeinde is helaas illustratief voor het hele seizoen: te veel domme pech. De vijfde plaats in Groot-Brittannië en zesde plaats in België laten zien dat meevechten bij de eerste vijf er echt in zit”, benadrukt Jaap van Lagen. 

,,Ik ga er alles aan doen om volgend jaar weer in de Porsche Supercup te racen, want het voelt nu wel heel erg als ‘unfinished business’. Bovendien start alles weer op nul, omdat vanaf 2021 met de nieuwe Porsche 992 GT3 Cup zal worden gereden. Dat geeft weer nieuwe mogelijkheden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie