'Hun onderlichamen raken elkaar. Ze zijn kennelijk bezig met de paring.'
'Hun onderlichamen raken elkaar. Ze zijn kennelijk bezig met de paring.' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Hoe dan? Mijn dag kan niet meer stuk’

9 september 2020 om 14:06 Natuur en milieu

EDE ‘Hoe dan?’ Het is een zin die je momenteel vaak hoort. Niet alleen bij jongeren, maar ik hoor het mezelf ook regelmatig zeggen wanneer ik iets meemaak wat ik niet had verwacht.

Michael de Vries

Vorig jaar hoopte ik dat na maanden een appelvink weer in de tuin zou komen en tien minuten later zat hij daar ineens. ‘Hoe dan?’, was het eerste wat in me naar boven kwam.

Enkele weken terug had ik het geluk om in mijn straat éindelijk een koninginnenpage te fotograferen. Gewoon dichtbij huis. In een eerdere column schreef ik erover.
Een week later liep ik ergens op de Noord Ginkel. En toen kwam er weer een echt ‘hoe dan?’-momentje... Terwijl ik daar loop, fladdert er ineens een grote, gelige vlinder langs me heen. Dat het een koninginnenpage is, zie ik direct, maar de vlinder is binnen enkele seconden uit beeld.

VERREKIJKER Als ik even ga zitten bij een picknicktafel, zie ik de vlinder terugkomen. Van achteruit, ver bij mij vandaan, vliegt ze dichterbij. Ze danst als het ware over de bloemen en uiteindelijk lukt het me om hem of haar in het beeld van de verrekijker te krijgen. Mensen die mij hebben gezien, zullen het een vreemd gezicht hebben gevonden. Probeer met een verrekijker maar eens een wild fladderende vlinder in beeld te houden. Je hoofd gaat alle kanten op.

Terwijl ik probeer de vlinder te blijven volgen, gaat ze kort op één van de bloemen zitten. Die bloem ziet er anders uit dan de andere bloemen. Na enkele seconden vliegt de vlinder verder en valt me op dat de bloem er wel heel anders uitziet. Maar ziet de bloem er nu anders uit of komt het door wat óp de bloem zit?

VREEMD Als ik mijn camera scherp stel op die toch wel vreemd uitziende bloem, wordt het me duidelijk. Het is niet de bloem die er anders uitziet, maar het komt door liefst twee andere koninginnenpages die eraan hangen. Eén zit aan de zijkant van de bloem en de andere hangt er op de kop onder. Hun onderlichamen raken elkaar. Ze zijn kennelijk bezig met de paring. Wat het doel is van de eerste vlinder, die er eigenlijk storend tussen is gekomen, weet ik niet. Uiteindelijk vliegen er na een tijdje zelfs vier koninginnenpages. Mijn dag kan niet meer stuk en ik denk maar één ding: ’Hoe dan?’

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks.

Michael de Vries.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie