Corona verantwoord schaken bij De Cirkel. Het lukt dankzij goede organisatie.
Corona verantwoord schaken bij De Cirkel. Het lukt dankzij goede organisatie. Ben Verduyn

Eerste speelronde bij De Cirkel levert verrassingen op

9 september 2020 om 11:09 Overig

EDE Eindelijk was het weer zover. De interne schaakcompetitie is dinsdagavond bij De Cirkel kon van start gaan. En dankzij een aantal vrijwilligers ‘coronaproof’. Dit genoegen van de bijna veertig aanwezige schakers. 

Na een kort welkomstwoord van voorzitter Anne Postma werden degens op het schaakbord gekruist. Niet letterlijk maar wel op veilige afstand. Zoals al jaren gebruikelijk speelden in de eerste ronde de spelers die in de bovenste helft van de eindstand van het vorig seizoen waren geëindigd tegen de spelers uit de onderste helft. Twee spelers wisten de op papier sterkere tegenstander te verslaan. Ook mochten er twee remises worden genoteerd, die niet verwacht waren. Al met al een boeiend begin van een hopelijk sportieve en spannende competitie.

INTERNE COMPETITIE Eerste grote verrassing van de avond was de winst van Thijs Postma op de winnaar van de runner-up trofee Dick Wenning. Thijs Postma speelde een puike partij en was een volkomen verdiende winnaar.

De tweede verrassende uitslag kwam op naam van jeugdspeler Jonathan Karels. Hij maakte vorige week de overstap van de jeugd naar de senioren. Jonathan gaf gelijk zijn visitekaartje af door de sterke Stijn Kappert aan zijn zegekaar te binden.

Ook het resultaat van jongeling Koen van Wijngaarden mag als bijzonder worden gekwalificeerd. Van Wijngaarden wist na een goed gespeelde partij routinier Hans van de Weteringh op remise te houden.

Jan Hartsuiker, vorig seizoen op de vijftiende plaats geëindigd, had de grootste moeite met de op de achtendertigste plaats geëindigde Femke van Kampen. Na een boeiende en lange partij was de uiteindelijke puntendeling de terechte uitslag.

Nieuwkomer Willem de Wilde, bij de ESV een verdienstelijke top tien speler, wil ook bij De Cirkel in de top meestrijden. Floris Ros werd slachtoffer van zijn dadendrang en moest na een leuke partij met lege handen huiswaarts keren. 

Enkele favorieten, hebben ondanks dat ze een relatief mindere tegenstander hadden, toch een hele zware avond gehad. Zij mochten ver na elven ook het licht in de speelzaal uitdoen. Zo wist Anton Spronk pas in het verre eindspel, tegenstander Robert Degenhart aan zijn zegekar te binden. Ook Tim Evendijk beleefde een moeilijke avond tegen Ben Verduyn. Verduyn speelde met wit een aanvallende partij en had lange tijd het initiatief maar moest in het eindspel uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de jonge Evendijk.

ANDERE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Frank van Wijngaarden - Hans de Groot 1-0, Harold Boom - Nestor Shirokov 1- 0, Tom Pronk - Jasper de Rijk 1-0, Marnix Lukasse - Eip Janssen 1-0, Ruben de Vries - Pim Eimers 1-0, Leo Lukasse - Dominic van Dijk 0-1, Kees van der Dussen - Anne Postma 0-1, Jelle Bottema - Albert Bootsman 0-1 en Gijsbert Nagel - Fedde Kingma 0-1.

Top Tien na eerste ronde:

1. Ben Zee 86,20

2. Jim Pronk 86,00

3. Frank van Wijngaarden 84,20

4. Dominic van Dijk 81,60

5. Harold Boom 79,80

6. Anne Postma 76,20

7. Tom Pronk 74,40

8. Albert Bootsman 72,60

9. Anton Spronk 68,00

10. Marnix Lukasse 66,20

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 7 september begonnen ook de 50-plussers aan een nieuwe competitie. Bij aanvang werd eerst de kampioen van de zomercompetitie 2020 (Louis van der Vos) gehuldigd. De paring van de eerste ronde, gelijk als bij de senioren op dinsdagavond, kende één verrassende uitslag. 

Kampioen Louis van der Vos kwam met eeuwig schaak met de remise heel goed weg tegen Hans Pasveer.

UITSLAGEN; Joop de Feijter - Eip Janssen 0-1, Fons de Kort - Tom Smit 0-1, Alex de Roovere -Jelle Bottema 0-1, Hans Meijer - Kees van de Voort 0-1, Anneke Liefkens - Peter Jonker 0-1, Els Creutzberg - Kees van Heerikhuize 0-1, Anton Ebskamp - Kees van der Dussen 0-1 en Hein den Hollander - Klaas van der Wal 0-1. 

STAND: 

1. Eip Janssen 57,67

2. Tom Smit 55,83

3. Ben Verduyn 52,50

4. Kees van de Voort 51,33

5. Jelle Bottema 49,83

JEUGD Ook de jeugdafdeling is weer gestart. Op de eerste avond werd door coördinator Robert Degenhart allereerst de genomen regels met betrekking tot het coronavirus met de jeugdleden gedeeld. Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking van het seizoen 2019/2020. Ook kregen alle jeugdleden een oorkonde en als extra verrassing een mooie balpen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.15 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Maak daarvoor eventueel een afspraak met Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl. 

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Steun jij ons journalistieke werk ook? Word dan hier lid van Ede Stad Premium en lees alle sportverhalen helemaal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie