Afbeelding
Jeroen van der Veer

Komen Edese wijkagenten nog aan hun taken toe?

10 september 2020 om 11:17 Overig

EDE De landelijke inspectie justitie en veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de signalering, het delen van informatie en de opvolging van signalen van de meest voorkomende problemen in de wijk en het landelijk gebied: ondermijning, problematische jeugdgroepen, personen met verward gedrag en verkeer. Om te kunnen handhaven moet de politie in de wijk verankerd zijn. ,,Maar wijkagenten, die de ogen en oren van de politie in de wijk, en in het verlengde daarvan de gemeente, worden veelal ingezet voor andere taken, zoals noodhulp en demonstraties. Daardoor komen ze niet aan deze belangrijke taak toe”, weet het raadslid Jan Willem Nuis (CDA).

Wijkagenten kunnen de rol in de middelgrote gemeenten en op het platteland niet voldoende waar maken, concludeert de inspectie justitie en veiligheid. ,,Dit heeft tot gevolg dat kennis van en inzicht in problemen in de wijk bij de politie afneemt, waardoor de wijkagenten geen goede invulling kunnen geven aan hun signalerende en preventieve rol. De politie is daarvoor in toenemende mate afhankelijk van de gemeente.” Als het gaat om ondermijning en jeugd zou het in grote en middelgrote steden zo worden opgepakt dat de politie steeds meer een repressieve uitvoeringsorganisatie wordt. Nuis vraagt het college of dit ook voor Ede geldt.

De politie zou, met andere woorden, volgens de inspectie justitie en veiligheid ‘overvraagd’ worden. Het raadslid wil van het college weten of dit ook in Ede het geval is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie