Pesten leidt tot verdriet en eenzaamheid
Pesten leidt tot verdriet en eenzaamheid Phoenix Systema

Week Tegen Pesten, een treurige week.

18 september 2020 om 13:19 lokaal Deel je nieuws

Deze week (21 t/m 25 september) is de ‘Week tegen Pesten’. Een treurige week om dat dit natuurlijk nooit een thema zou moeten zijn. Maar helaas horen we bij onze school (zelfverdediging en weerbaarheid) te vaak de verhalen van kinderen en volwassenen die dagelijks worden gepest. Pesten heeft een enorme impact op hun leven. Het erge van pesten is nog niet eens het moment zelf, maar dat het de meeste mensen ver na het pesten hun leven lang achtervolgt. Het bepaalt hoe ze leven, zich gedragen en hoe (on)gelukkig en succesvol ze zullen zijn. Er zijn mensen die er positief uitkomen, maar een groot deel ervaart de negatieve gevolgen op veel gebieden voor de rest van hun leven.
Pesten is complex. Het zegt eigenlijk niets over het slachtoffer, maar vooral iets over de daders. Zij zoeken naar en proberen waar iemand gevoelig op reageert. Dat wordt vervolgens het thema waar ze het slachtoffer mee pesten. Daarom is houding, hoe je reageert op pestgedrag of een aanzet daartoe ook zo belangrijk. Valt er voor de pester namelijk niets te halen (er wordt niet gehapt), dan gaan ze op zoek naar een ander. Haarkleur, huidskleur, klein, groot, mager, seksuele geaardheid enzovoort, zijn o.m. kenmerken waarmee mensen gepest worden . Maar waar het ene kind met eenzelfde kenmerk als het andere kind wel wordt gepest, ontspringt het andere kind de dans. Vaak is dit bepaalt door de houding en reactie van iemand op de pestpogingen. Hoe dit werkt, wat helpt, waarmee jij eventueel kunt helpen en hoe je kunt werken aan houding en weerbaarheid kan op verschillende manieren en bij diverse instanties. Informeer bij je huisarts, een CJG (centrum voor jeugd en gezin) of zoek op internet naar organisaties die iets met dit thema doen. Je redt er levens mee, omdat het levens positief verandert als pesten wordt voorkomen of opgelost. Dus DOEN!
Wil je eens praten over dit onderwerp of heb je vragen, dan zijn ook wij graag beschikbaar daarvoor. Stuur  je vraag naar: john@phoenixsystema.nl. Je kunt ook bellen. Ga dan naar onze website www.phoenixsystema.nl voor het telefoonnummer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie