Door de coronacrisis is Airborne herdenking van 2020 besloten.
Door de coronacrisis is Airborne herdenking van 2020 besloten. Ted Walker

N224 Ede dicht voor besloten Airborne herdenking

18 september 2020 om 15:05 Evenementen Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE Vorig jaar stonden er 100.000 mensen op de Ginkelse Heide voor de 75e herdenking van de Operatie Market Garden. Dit jaar is het echter heel anders. Vanwege de coronapandemie herdenken we 76 jaar vrijheid op een ingetogen manier: Samen herdenken we thuis. Toch is er op de Ginkelse Heide een kleine herdenking, als gevolg daarvan is de N224 zaterdag in beide richtingen afgesloten voor autoverkeer tussen 11.00 en ongeveer 12.15 uur. Het fietspad is wel open.

Tijdens de Airborne-herdenking op de Ginkelse Heide worden zaterdag 19 september samen met 11 Luchtmobiele Brigade de dappere strijders herdacht die 76 jaar geleden voor onze vrijheid vochten. De herdenking is dit jaar niet toegankelijk voor bezoekers. Wel is het live te volgen via Omroep Gelderland en de social mediakanalen van gemeente Ede. Op het Museumplein en Raadhuisplein staan van 14 tot 19 september LED-schermen.

BOMBARDEMENT PARKWEG Ook de herdenking van het bombardement op Ede-Zuid was niet toegankelijk voor publiek. De herdenking bij het monument aan de Parkweg is echter opgenomen en zodoende toch te bekijken. Kijk hier voor de herdenking in Ede-Zuid.

HERDENKING 2020 De herdenkingen hebben deze week dus een heel andere invulling dan andere jaren, maar er is op verschillende manieren aandacht voor het verleden. Zo is er een speciale verkoop van Airborne-vlaggen zodat iedereen thuis op deze manier kan herdenken. Verder is de Airborne filmweek in volle gang en voor basisscholieren is er een gratis doeboek waarmee ze spelenderwijs kunnen leren over de geschiedenis van de oorlog in Ede. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie