Afbeelding
Rinus van der Molen

De Commanderij krijgt hoognodige opknapbeurt

25 september 2020 om 15:44 Politiek

BENNEKOM De Commanderij, aan de Commandeursweg in Bennekom, krijgt volgend jaar een opknapbeurt. Dat is met name voor wat het schilderwerk betreft geen overbodige luxe. Daarover zijn het raadslid Jet Verhoeff(GemeenteBelangen) en wethouder Lex Hoefsloot het eens. De voormaligeSchool met de Bijbel, met als architect Evert Jan Rotshuizen, is meer dan ééneeuw oud en is één van de 78 gemeentelijke monumenten in Bennekom.

Gerard van Wijk

Bij het vragenuurtje tijdens de raadsvergadering stelde Verhoeff, zelf woonachtig in Bennekom, de matige staat van onderhoud van DeCommanderij, aan de orde. Het is de tweede woonkamer van tal van clubs. ,,Er maken wekelijks 500 tot 600 veelal ouderen van deze voorziening gebruik.Stichting De Commanderij bestaat uit zes bridgeclubs, kaartclubs, denksportclubs en een wandelclub. Het gebouw hoort bij het vastgoed van de gemeente Ede en is helaas slecht onderhouden. In verband met corona en de slechte luchtkwaliteit is het gebouw al ruim een half jaar niet meer toegankelijk voor de vele gebruikers”, aldus Verhoeff.

Duurzaamheid loopt als een rode draad door het bestuursakkoord ´Ruimtevoor Ede´ en daarom wil het raadslid ,,hierin een voorbeeld nemen en ons eigen vastgoed duurzaam maken.” Ook wordt gevraagd of de gemeente meewil denken met de stichting van De Commanderij om tijdelijk een ander onderkomen te vinden. ,,De doelgroep ouderen, velen zijn alleen, mist de contacten met clubleden en hoe fijn zou het zijn om het gebouw weer te gebruiken, uiteraard op gepaste afstand.”

De wethouder stelt vast ,,dat het gebouw ook nu nog gewoon kan worden gebruikt”, al is er inderdaad achterstallig onderhoud. Er worden scenario’s uitgewerkt voor de langere termijn, aldus Hoefsloot. Hij meent op basis van hem aangereikte informatie dat De Commanderij geen gemeentelijk monument is. Verhoeff mailt hem de lijst en daaruit valt op te maken dat het uit 1911 daterende gebouw wis en waarachtig op de gemeentelijke monumentenlijst staat. Daar moet derhalve zorgvuldig mee worden omgegaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie