Jan Baan is als jongerenwerker betrokken bij welzijnsorganisatie Malkander in Ede. ,,We zijn ook de komende tijd veel op straat te vinden."
Jan Baan is als jongerenwerker betrokken bij welzijnsorganisatie Malkander in Ede. ,,We zijn ook de komende tijd veel op straat te vinden." VRAAG ANTHEA

‘We willen er zijn voor de jeugd in de gemeente Ede’

30 september 2020 om 13:50 Maatschappelijk

EDE Bij Malkander merken jongerenwerkers Jan Baan en Gerrie Kelderman dat de coronacrisis impact heeft op de doelgroep waar zij contact mee hebben. ,,In de zomer konden de jongeren dankzij het mooie weer veel buiten zijn. Voor de winter zullen we wat voor ze moeten creëren.”

Een gemiddelde werkdag ziet er voor de jongerenwerkers anders uit vergeleken met pakweg een jaar geleden. ,,We zijn direct aangewezen als cruciaal beroep en zijn ook niet gestopt met ons werk. Normaal gesproken zou je regelmatig met jongeren een bak koffie drinken in de dorpshuizen, maar dat is lastig nu. We zijn heel veel op straat te vinden”, zegt Jan Baan.

BEHOEFTE Ook de jongerenwerker weet dat het met de coronacijfers niet goed gaat, met alle gevolgen (en beperkingen!) van dien. ,,We zullen ook de komende tijd veel contact buiten hebben, maar dat was de afgelopen maanden toch al het geval.” Gerrie Kelderman gaat verder: ,,We hadden er veel mee te maken dat jongeren op anderhalve meter afstand moesten staan en op veel plekken weggestuurd werden omdat de groep te groot werd. Er is ook een aantal bekeuringen uitgedeeld. De jongeren konden nergens heen, terwijl ze juist de behoefte hebben om ergens heen te gaan. Dat is best een lastig verhaal. We hebben veel samengewerkt met handhaving en politie om dezelfde boodschap uit te dragen. Wederzijds begrip creëren is belangrijk. We zorgen ervoor dat als we er zijn, de politie niet binnen tien minuten langskomt.”

De jongeren konden nergens heen, terwijl ze juist de behoefte hebben om ergens heen te gaan. Dat is best een lastig verhaal

PERSONEN De jongerenwerkers vertelden de tieners dat ze met kleinere groepen of zelfs met maar twee personen op pad moesten gaan. ,,De meeste jongeren hebben dat positief ontvangen. We hebben ze duidelijk gemaakt dat ze zelf waarschijnlijk niet snel ziek zullen worden. Anders kan het zijn met hun ouders en grootouders”, aldus Baan. 

Inmiddels gaan de jongeren sinds een maand weer naar school en ook daar moeten zij zich aan regels houden. Dat is volgens de jongerenwerkers niet altijd eenvoudig. ,,Ook worden regelmatig jongeren naar huis gestuurd als ze verkouden blijken te zijn. Dat vindt de een leuker dan de ander. Het alternatief is dan online onderwijs en dat is niet voor iedereen even gemakkelijk”, meent Kelderman. ,,In hokjes plaatsen is niet helemaal eerlijk, maar op bijvoorbeeld het VWO vinden ze thuisonderwijs makkelijker dan het VMBO. Dat heeft ook te maken met het vasthouden van concentratie, omdat ze elkaar niet live zien. VMBO is veel meer praktijkgericht en leren door te doen is op school eenvoudiger dan thuis.”

STEUN Ze geeft aan dat de jongerenwerkers hierin tot steun kunnen zijn. Het lukt, vanwege corona, echter niet via de traditionele ‘huiswerkuurtjes’ zoals die er bij welzijnsorganisatie Malkander waren. ,,Om een praktijkvoorbeeld te geven. Ik sprak een meisje dat een werkstuk moest maken en zij wist niet hoe ze in Word de lay-out voor elkaar moest krijgen. Toen zijn we samen achter de laptop gaan zitten en binnen vijf minuten was het duidelijk. Het zijn simpele trucjes, maar je moet het wel weten. We helpen er graag een handje bij.”

Nu de zomer voorbij is en de dagen korter worden, is het lastiger voor de jongeren om alle contacten buiten te onderhouden. De jongerenwerkers van Malkander zijn zich hiervan bewust. ,,We moeten ons sowieso aan de anderhalve meter afstand houden. Ook moet er voldoende ventilatie zijn. Kunnen we niet garanderen dat de regels in acht worden genomen, dan moeten we toch naar buiten”, zegt Baan. ,,We hebben een grote partytent en wellicht kunnen we die de komende maanden vaker gaan gebruiken.”

CIJFERS Landelijke cijfers geven inmiddels aan dat er meer overlast van jongeren is. ,,De cijfers met betrekking tot vernielingen liggen hoger in Ede dan vorig jaar. Normaal gaat iedereen op vakantie en nu was 80 procent thuis. Dan ligt er ook meer papier op straat en zitten papierbakken eerder vol. Daar hebben we in Nederland niet goed over nagedacht. Als de papierbakken dan toch vol zitten, vindt de jeugd het leuk om er een rotje in te gooien”, zegt Kelderman. ,,Soms is begrip creëren in de buurt al voldoende om de jongeren een plek te geven”, merkt ze verder op. 

Vergis je niet, er zijn thuissituaties die exploderen doordat jongeren al maanden bij hun ouders zitten

Baan haakt er op in. ,,Jongeren gingen normaal ergens binnen staan, maar dat is nu moeilijker. Ze blijven elkaar echter ontmoeten en doen dat dan maar buiten. Vanaf welk moment wordt dat overlast? Ze zetten een muziekje aan en daar reageert iedereen verschillend op. We merken niet dat er meer overlast is wat dat betreft, maar wel dat er meer groepen jongeren op straat zijn.”

BELANGRIJK Bij Malkander vinden ze het belangrijk om te laten weten wat de medewerkers doen. Daarom staat iedere twee maanden een merk in the picture. Vanaf 1 oktober is dat ‘Jeugd & Jongeren’. ,,We gaan ons werk meer toelichten op social media. Ook willen we volwassenen uitleg geven over wat we doen. Leer ons kennen”, zeggen Baan en Kelderman. Het zou normaal gesproken gepaard gaan met activiteiten, maar dat is nu niet mogelijk. ,,Vergis je niet, er zijn thuissituaties die exploderen doordat jongeren al maanden bij hun ouders zitten. We willen helpen en daarvoor moeten we plekken creëren waar jongeren zich veilig voelen en de sores van thuis even kunnen vergeten. Er zijn ook veel jongeren die hun bijbaantje zijn kwijtgeraakt. Ze werkten bijvoorbeeld in de horeca of in de toeristische sector. Hun inkomen is grotendeels weggevallen, terwijl ze wel rekeningen moeten betalen. We willen er voor ze zijn.” 

Meer informatie: www.malkander-ede.nl 

door Barry Wensink

Gerrie Kelderman: ,,Soms is begrip creëren al voldoende om de jongeren een plek te geven."
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie