Stijn Overeem links (archieffoto) zorgde voor de beslissende teamzege.
Stijn Overeem links (archieffoto) zorgde voor de beslissende teamzege. PR DES Lunteren

DES Lunteren boekt mooie winst in Oentsjerk

4 oktober 2020 om 12:43 Overig

LUNTEREN DES Lunteren heeft in de Ereklasse dammen een mooie 7-9 zege behaald bij Damcombinatie Fryslân.

Eip Janssen 

Door deze nipte maar mooie zege bezet DES Lunteren in de ereklasse dammen nu de zesde plaats.

De aanloop naar de tweede competitiewedstrijd van het seizoen was lang, zowel letterlijk als figuurlijk. Letterlijk, omdat een uitwedstrijd tegen Damcombinatie Fryslân in het verre Oentsjerk op het programma stond. 

,,Bijna drie uur rijden. Figuurlijk, vanwege de nieuwe landelijke maatregelen omtrent het coronavirus. Na eindeloos overleg binnen de vereniging en binnen het team, en het zoeken van invallers was zaterdagmiddag pas de definitieve teamsamenstelling bekend. Niet op volle oorlogssterkte, maar wel compleet dankzij invaller Johan Top, gingen om 12.00 uur de klokken aan en kon de strijd losbarsten”, opende Laura Timmerman. 

MOEIZAAM De partij van Harmjan Lammers partij verliep niet geheel naar wens. 

,,Harmjan zei achteraf al spijt te hebben van zijn vijfde zet. Hij liet hier een 2-om-2 ruil toe en kwam vervolgens in een opsluiting terecht, waar hij zichzelf pas op de dertiende (!) zet kon bevrijden”, keek Timmerman terug. De muziek was uit de stelling en de eerste puntendeling was een feit. 

Ook Arjen Timmer was relatief snel klaar. ,,Het was bepaald geen saaie partij, integendeel, het lag vooral aan het snelle spel van tegenstander Taeke Kooistra. Door een onnauwkeurigheid in het middenspel werd Arjens linker piramide buiten spel gezet, waardoor de Lunteraan de rest van de partij moest verdedigen.” Beide spelers overzagen de winstkans voor DC Fryslân. De tweede remise en 2-2 werd genoteerd. 

REMISES De ene na de andere remise volgde. 

,,Ik had een goede klassieke stelling. Mijn tegenstander moest naar de rand moest vluchten. Concrete winstvariant werd niet gevonden: 3-3”, analyseerde Timmerman haar eigen partij.

Het bleef remises regenen in Oentsjerk. Teamleider Erwin van Hierden bereikte een optisch goede stand, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Wellicht had het er iets mee te maken dat Van Hierden en zijn tegenstander nagenoeg dezelfde rating hebben.

Dat rating niet altijd iets zegt bewees top invaller Johan Top. Zijn tegenstander had ruim 150 ratingpunten meer, maar hiervan was niets te zien tijdens de partij, welke volledig gelijkwaardig verliep. Een keurige remise: 5-5. 

BESLISSING Ook Stijn Overeem liet zien dat rating geen rol hoeft te spelen. Het ratingverschil tussen Overeem en zijn tegenstander was twee punten. Stijn Overeem kreeg een mooie aanval en had zijn tegenstander dusdanig onderdruk dat deze in het middenspel een schijf moest inleveren. ,,De schijfwinst werd keurig uitgebouwd door Stijn en de eerste én enige overwinning van de dag was een feit”, jubelde Laura Timmerman.

Peter Hoogteijling had Douwe Edelenbos namelijk ook wel flink onder druk met mooi centrumspel, maar de finishing touch bleef uit door knappe verdediging van zijn tegenstander: remise. 

Als laatste zorgde Gerlof Kolk nog voor hoop op de gelijkmaker voor de Friezen nadat Henk Klarenbeek na een grappige offervariant een 5-tegen-5 stand met terreinnadeel moest verdedigen. De DES – speler bleef echter koel en sleepte met zijn remise de eindoverwinning binnen: 7-9. 

,,Zeven remises en een overwinning van match-winner Stijn. Misschien kunnen we dit kunstje over twee weken herhalen tegen Van Stigt Thans 2 thuis in het mooie Lunterense dampaleis”, sluit Timmerman haar terugblik af. 

Individuele resultaten:

Damcombinatie Fryslân - DES Lunteren 7-9

1. Douwe Edelenbos - Peter Hoogteijling 1-1 

2. Willem Leijenaar - Johan Top 1-1

3. Oege Dijkstra - Harmjan Lammers 1-1

4. Wytze Sytsma - Erwin van Hierden 1-1

5. Bastiaan Hollander - Stijn Overeem 0-2

6. Gerlof Kolk - Henk Klarenbeek 1-1

7. Sjoerd Huitema - Laura Timmerman 1-1

8. Taeke Kooistra - Arjen Timmer 1-1

Raes DC Maastricht - DES Lunteren 2 12-4                          

1. Dennis Joosten - Coen Bommel 2-0

2. Harry Velraeds - Evert van de Pol 1-1

3. Andy Damen - Henri van Hierden 2-0 

4. Peter Bronstring - Henk Timmer 0-2

5. Gijs Schoenmakers - Jaap van Hierden Sr. 2-0

6. Janes de Vries - Evert Evers 2-0

7. Erik de Gouw - Jaap Heij 1-1

8. Leo Nagels - Annemieke Stunnenberg-van de Kraats 2-0

Steun jij ons journalistieke werk ook? Word dan hier lid van Ede Stad Premium en lees alle sportverhalen helemaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie