Jeroen van den beemt

BCE ‘78 pakt kostbare punten tegen BC Woodpeckers

4 oktober 2020 om 18:07 Overig

EDE BCE ’78 heeft zaterdagmiddag een belangrijke zege behaald op het Houtense Woodpeckers. De 78-72 was uiteindelijk verdiend.

,,Om aan te haken bij de ongeslagen koplopers Harlemlakers 3 en BC Utrecht Cangeroes was een zege nodig. Dat dat is gelukt betekent dat BCE ’78 blijft meetellen”, zegt Jeroen van den Beemt namens BCE ’78.

BCE ‘78 telt twee verliespunten meer dan de eerdergenoemde teams en HBV The Jumpers.

GOEDE START BCE’78 kwam goed uit de startblokken en pakte al vrij snel de voorsprong. Vooral spelverdeler Thijs Dueck maakte indruk met drie driepunters in het eerste kwart en ook captain Damiël Ermen benutte zijn finishing skills goed onder de basket. Het team uit Ede speelde overtuigend en op hoge snelheid. Ivo Hageman zette met een schot vanuit de corner de tussenstand na de eerste 10 minuten op 22-14.

In het tweede kwart wist BCE ’78 de voorsprong verder uit te bouwen.

,,Onze schutters waren dit kwart een plaag voor de verdediging van de Woodpeckers. De gebroeders Thijs en Jordi Dueck schoten met scherp en ook Mark Bierhof was accuraat vanachter de halve cirkel.”

Halverwege het kwart begon Woodpeckers zich echter overtuigender te verweren. Vooral hun sterke centers waren een probleem in de bucket van BCE. Dankzij deze acties kon het team uit Houten tot een vijf punten verschil terugkomen. BCE ‘78 beantwoordde deze comeback achtereenvolgens met twee driepunters en een lay-up, wat de voorsprong aanscherpte. De ruststand was 42-29.

OMMEKEER Na de rust leken de Woodpeckers een hernieuwde intensiteit te hebben gevonden. Verdedigend stonden de gasten sterker en waren fel in de duels. Het team kwam geleidelijk terug en kon BCE’78 na drie minuten spelen op één score houden (47-46).

Vervolgens kwam Houten steeds dichterbij via hun centers en de ruimte voor hun schutters. Met nog ruim twee minuten op de klok kwamen de Woodpeckers zelfs eenmaal op voorsprong: 47-48.

,,Dat maakte een time-out gecalled door coach Geraldo Rustenberg noodzakelijk, waarna Tyrone Herben de controle terugpakte met een sterke actie naar de basket. Toen vervolgens Jordi Dueck een driepunter wist te raken en Yannick van der Zalm de tip-in wist te verzilveren, stond BCE weer voor met 56-51”, glunderde de woordvoerder.

Het laatste kwart werd gekenmerkt door de vele vrije worpen aan beide kanten. Damiël Ermen mocht al snel aantreden op de lijn en maakte allebei zijn vrije worpen. Mark Bierhof was explosief onder basket en maakte belangrijke scores voor BCE terwijl bij het team uit Houten ook de schoten goed vielen.

,,In de bucket konden Tyrone Herben en Richard Boter het gat vinden in de verdediging voor hun scores. De Woodpeckers bleven in de achtervolging en kwamen weer dichtbij dankzij acties van hun guard, die met zijn snelheid de spanning terugbracht in de wedstrijd”, zag Van den Beemt.

Met nog anderhalve minuut te spelen forceerde Yannick van der Zalm de verdediging van Houten tot het maken van meerdere fouten, die hij goed benutte vanaf de vrijeworplijn. Uiteindelijk voorkwam Mark Bierhof dat de Woodpeckers nog terug konden komen dankzij een cruciaal block in de laatste 20 seconden.

,,De overwinning van BCE ’78 (78-72) was binnen na een vermakelijke wedstrijd. Het was spannend tot de laatste minuut. Maar het team overleefde”, besluit Jeroen van den Beemt.

Zaterdag gaat BCE ’78 op bezoek bij hekkensluiter DAS Delft 2. De wedstrijd begint zaterdagavond in Delft om 21.00 uur.

Steun jij ons journalistieke werk ook? Word dan hier lid van Ede Stad Premium en lees alle sportverhalen helemaal.