Afbeelding
Jaap van Rijn

Verrassend: de Latijnse roots van een vaderlandse bonensoep

14 oktober 2020 om 15:00 Culinair

EDE De herfst laat zich al weer een tijdje gelden. Bij zulk weer kunnen we wel een bord rijk smakend, vaderlands troostvoedsel gebruiken. Wat dacht je van de klassieker bruinebonensoep? Voorzien van een Latijns-Amerikaanse twist.

De bruine boon is vooral de glorie van Zeeuws-Vlaanderen. Het grootste deel van de oogst komt uit dit meest zonrijke stukje Nederland. Het is niet zonder reden dat de boon hier zo goed gedijt. Want hardschillige bonen zoals de bruine boon komen oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. Ze werden eeuwen geleden door de Spanjaarden naar Europa verscheept, samen met de paprika, tomaat, aardappel, pompoen en mais. De Hollandse bruine boon is het product van veredeling. Je kunt de boon uit Latijns-Amerika halen, maar blijkbaar niet dat continent uit de bruine boon. Vandaar dat de boon nog steeds een zon-minnend gewas is.

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Mijn Leven/culinair.

DRIE ZUSTERS De oorspronkelijke inwoners van Latijns-Amerika, denk aan onder meer de Azteken, hielden er destijds een goed doordachte landbouw op na. Deze staat bekend als de Drie Zusters: bonen, pompoenen en mais die tezamen door elkaar op het land staan. De bodembedekker pompoen zorgt dat de grond vochtig blijft, de mais fungeert als bonenstaak voor de boon. Daarbij binden bonen stikstof in de bodem dat voedsel is voor de pompoen en de mais. 

GEDROOMDE COMBINATIE De drie zusters bieden de meeste voedingstoffen die mensen nodig hebben. Kortom, Hollandse bruine bonensoep voorzien van een vurig Latijns tintje, dat is een gedroomde combinatie. Bruine bonen hebben een veel dunner schilletje dan onder meer zwarte en kidneybonen, dat maakt ze zo geschikt voor een soep. De bonen zorgen voor binding en een romig mondgevoel.

ZELF WEKEN? Je kunt de soep maken van zelf te weken bruine bonen of bonen uit een zak, blik of glazen pot. Het is een kwestie van uitproberen wat je zelf het lekkerste vindt. Ga je aan de slag met gedroogde bonen, let dan op de houdbaarheidsdatum. Oude bonen die lang zijn bewaard, kunnen een korrelig resultaat geven. Maak de soep in een goed geleidende pan met een dikke bodem. Zo ontstaat een goede warmteverdeling en is er minder kans op aankoeken.

RECEPT, VOOR VIER PERSONEN

Ingrediënten
900 g gedroogde bruine bonen (weken volgens aanwijzing verpakking)
Olijfolie
1/2 knolselderij, in blokjes gesneden
2 uien, in ringen gesneden
6 knoflooktenen, fijngesneden
1 blikje tomatenpuree van 70 g
1 tl paprikapoeder
15 romatomaatjes, in stukken gesneden
1 stuk gember van 3 cm, in stukjes gesneden
150 g gerookt spek, in blokjes gesneden
2 liter kippen- of groentebouillon
900 g gedroogde bruine bonen (weken volgens aanwijzing verpakking)
250 g chorizo, in stukjes gesneden
125 ml crème fraîche
Platte peterselie, fijngesneden

Wil je geen vlees? Paprika en peper bepalen sterk de smaak van chorizo. Dus je kunt kiezen om stukjes van 2 puntpaprika’s kort in olie hard te bakken om ze zo een stevige baksmaak te geven. Laat ze niet zwart worden. Voeg wat paprikapoeder en chilipoeder toe. Je kunt ook gerookte paprikapoeder uitproberen. Schep de paprika door de bruine bonen. Je kunt ook moderne vega-vervangers verwerken zoals Speck, Incredible chorizo, Spacebar chorizo en Wheaty merguez.

Bereiding
> Verhit een scheut olijfolie in een soeppan
> Voeg de knolselderij en ui toe en geef een kleurtje
> Voeg de knoflook toe en bak kort mee
> Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe bak kort mee
> Voeg de romatomaatjes, gember, spek, bouillon, geweekte bruine bonen en de helft van de chorizo toe
> Laat de soep op laag vuur koken tot de bonen gaar zijn. De kooktijd kan wat korter zijn als je gare bonen uit blik, pot of zak verwerkt
> Bak de overgebleven chorizo in een droge, hete koekenpan goudbruin
> Schep de soep in kommen en garneer met een lepel crème fraîche, de chorizo en peterselie.

door Jaap van Rijn


Jaap van Rijn

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie