Wethouder Leon Meijer: ,,De inzichten van de leerlingen helpen ons om meer partners in de regio te overtuigen van het belang van samenwerking voor preventie.”
Wethouder Leon Meijer: ,,De inzichten van de leerlingen helpen ons om meer partners in de regio te overtuigen van het belang van samenwerking voor preventie.” Ted Walker

Edese scholieren adviseren over gezondere regio FoodValley

6 oktober 2020 om 15:39 Maatschappelijk

EDE Leerlingen van de Edese basisschool Calluna hebben bestuurders van Preventiecoalitie Foodvalley voorzien van advies en kritische inzichten. Zij doken in het vraagstuk hoe de coalitie een gezonde leefstijl in de regio kan aanjagen.

Dat deden zij onder begeleiding van Prinses Laurentien van Oranje, oprichter van Missing Chapter dat zich hard maakt voor kind-inclusie. Leon Meijer, wethouder in Ede, was onder de indruk van de rake analyse van de jonge kinderen. Hij is namens de gemeenten in de Regio Foodvalley lid van de preventiecoalitie. ,,Als gemeenten werken wij graag mee aan het stimuleren van een gezonde leefstijl. De inzichten van de leerlingen helpen ons om meer partners in de regio te overtuigen van het belang van samenwerking voor preventie.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei, Huisartsen Gelderse Vallei, Rabobank Vallei en Rijn, Alliantie Voeding in de Zorg, Wageningen University & Research, de Christelijke Hogeschool Ede, Regio Foodvalley en Menzis maken deel uit van de preventiecoalitie. Samen geven zij invulling aan het Nationaal Preventieakkoord voor de acht gemeenten in de Regio Foodvalley. Ze zetten in op gezonde leefstijl en preventie, om zo de gezondheid van inwoners te bevorderen. Dit was de eerste regionale samenwerking die volgde op het Nationaal Preventieakkoord.

BASIS Joas Duister, regiomanager bij Menzis: ,,Het is essentieel om de stem van kinderen te betrekken bij gezondheidsbeleid. Zij staan immers aan de basis van een gezondere toekomst. Bovendien is ‘out of the box’-denken voor hen een vanzelfsprekendheid. Helaas verleren volwassenen dat nog wel eens door regels over wat je wel of niet mag zeggen.”

Het leverde een zeer directe gedachtewisseling op. ,,Mij viel het meest op dat een vereiste om iemand aan te spreken op gezond gedrag, is: veiligheid en vertrouwen. Of dat nu een familielid of een dokter is; alleen bij een solide vertrouwensbasis is het gesprek over een gezonde leefstijl een succes.”

WAT IS GEZOND? Een haast filosofische benadering ontstond in de dialoog, toen de leerlingen en de bestuurders het hadden over wat ‘gezond’ eigenlijk betekent. Is iets wat niet gezond is, gelijk ‘ongezond’? En leer je dat van je ouders, op school of ergens anders? Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte van Wageningen University & Research: ,,Voedselaankopen en verleiding kwamen veelvuldig aan bod. Supermarkten hebben veel invloed op koopgedrag door beprijzen, positioneren en aanprijzen van producten.”

Al het snoep bij de kassa om impulsaankopen te stimuleren, werd door de kinderen gehekeld. ,,Leg het op grondniveau; dan doe je gelijk een squat”, aldus een van de kinderen. Ellen Kampman: ,,Het legt een zwakke plek aan de coalitie bloot, want er is geen supermarkt bij aangesloten. Daar moeten we iets mee.”

SERIEUS ,,Wat me raakte, was dat de kinderen zeiden dat het niet afhangt van je positie of een boodschap aankomt. Maar hóe je het doet; met respect”, is wat Mirjam van ‘t Veld, voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei, bijbleef. ,,En dus ook dat een goede arts je in een gesprek ruimte geeft om zelf keuzes te maken en je serieus neemt. Dan neem je sneller een gezondheidsadvies aan.”

Maar de leerlingen dachten ook mee over effectieve coalitievorming. Ze merkten op dat het helpt als iemand in de groep regie heeft. Een voorzitter kan een partij aanspreken als die niet genoeg meedoet. Je moet elkaar volgens de kinderen goed leren kennen om tot resultaten te komen, maar ook openstaan voor het ‘onbekende’ om nieuwsgierig te blijven. Elkaar wat gunnen. ,,Concrete adviezen die ons helpen de coalitie effectiever te maken, met meer partijen en ondernemers in de regio uit te breiden en tot concrete resultaten te komen.”

ARBEIDSMARKT Jan Hol, voorzitter College van Bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede: ,,Deze sessie met Missing Chapter inspireert ons om gezond leven en eten in de Regio Foodvalley verder te versterken. We leiden jaarlijks ruim 5.000 studenten op. Zij krijgen in hun opleiding de uitgangspunten van gezond leven duidelijk mee en dragen dit ook uit als ze op de arbeidsmarkt aan de slag gaan.”

Met deze inzichten in de hand gaat de preventiecoalitie in november concrete vervolgstappen bespreken. Daarvoor staat op 24 november een online bijeenkomst gepland. Dan zoekt de coalitie met partijen naar een brede samenwerking op een aantal thema’s die in het Missing Chapter-traject zijn besproken. Zo hoopt de coalitie dat er veel partners in de regio gaan meedoen om een gezonde leefstijl te bevorderen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie