Afbeelding
Archief BDUmedia

Politie Ede ‘is nog in verbinding met de wijken’

12 oktober 2020 om 15:45 Overig

EDEDe politie Ede is nog ,,in verbinding met de wijken.” Zij kan volgens het college nog steeds invulling geven aan haar signalerende en preventieve functie. Maar de politie kan het niet alleen. ,,De wijkgebonden aanpak beperkt zich niet tot de politie; de samenwerking met andere instellingen en instituties (overheden, scholen, jeugdwerk, maatschappelijk werk etc.) op wijkniveau is cruciaal. Partijen zullen actief moeten samenwerken om, ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid, vanuit de verbinding met de bevolking te komen tot de meest effectieve aanpak. De politie is niet verworden tot een repressieve uitvoeringsinstantie.”

Gerard van Wijk

De vraag naar politie is groot, volgens het college in antwoord op schriftelijke vragen van Jan Willem Nuis (CDA). Die refereerde aan een onderzoek van de landelijke inspecteur Justitie en Veiligheid, waarbij is vastgesteld, dat om te kunnen handhaven, de politie in de wijk verankerd moet zijn. ,,Maar wijkagenten, die de ogen en oren van de politie in de wijk zijn (en in het verlengde daarvan de gemeente) worden veelal ingezet voor andere taken (noodhulp, demonstraties) en komen daardoor niet aan deze belangrijke taak toe.”

CRUCIALE ROL Volgens het college blijft de lokale verankering de basis van de politie, en daarin hebben wijkagenten een cruciale rol. Zij zijn de spil in wijkgebonden politiezorg. De norm is gemiddeld één wijkagent op vijfduizend inwoners. ,,Dat laat onverlet dat de bezetting onder druk staat. De krappe bezetting maakt het soms onvermijdelijk dat ook wijkagenten moeten bijspringen om de basispolitiezorg te garanderen. De verwachting is dat na 2022 de inzetbare politiecapaciteit in de basisteams gaandeweg toeneemt en de roosterdruk afneemt.” 

DRUK De politie heeft al eerder laten weten dat de druk op politiemensen al geruime tijd hoog is. ,,Om de politie daar in te zetten waar dit vanuit veiligheid, openbare orde en maatschappelijk oogpunt daadwerkelijk nodig is, maakt de politie samen afspraken met de gemeente en het openbaar ministerie. Deze afspraken vormen de basis voor de inzet van de politie. Dat wil niet zeggen dat deze in beton gegoten zijn. Indien de situatie in Ede wijzigt, kunnen de afspraken in de lokale gezagsdriehoek worden bijgesteld.” Een actueel thema is de corona-uitbraak. Dat vraagt om extra inzet op de naleving van de coronamaatregelen. Het college vindt dat alle instanties die over de inzet van de politie gaan een bijdrage moeten leveren ,,om zorg te dragen dat de wijk gebonden aanpak gewaarborgd wordt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie