Afbeelding
Ted Walker

Geen pijnlijke bezuinigingen begroting Ede

15 oktober 2020 om 21:14 Politiek

EDE Edenaren krijgen niet te maken met pijnlijke bezuinigen. De gemeente Ede is er in geslaagd een sluitende begroting te maken. ,,De begroting is een balans tussen blijven investeren in een sociaal en fysiek sterk Ede en het doen van de nodige ingrepen om ook in de toekomst financieel gezond te blijven. Ik ben er erg blij mee dat dat is gelukt”, zegt wethouder financiën Leon Meijer.

Door de coronacrisis leek Ede niet te ontkomen aan donkere financiële wolken. De gemeenteraad werd er al voorbereid dat de begroting geen feest zou worden. ,,Achteraf is het maar goed dat we in juni geen perspectiefnota hebben gemaakt. In de maanden daarop kreeg Ede van het rijk in de septembercirculaire plotseling voor de jaren 2021 en 2022 vijftien miljoen euro extra om onder andere coronamaatregelen te kunnen uitvoeren. De financiële positie is daarom minder beroerd dan we vooraf dachten”, stelt Meijer.

MEEVALLER Een financiële meevaller van het rijk zorgt er voor dat de Edenaren niet geconfronteerd zullen we met de sluiting van bijvoorbeeld een zwembad of een bibliotheek, iets waar de inwoners van andere gemeenten in Nederland wel mee te maken zullen krijgen. Ook de onroerend zaak belasting hoeft in Ede niet te worden verhoogd. 

Ede hoeft volgens Meijer geen pijnlijke bezuinigingen te doen op bijvoorbeeld het sociaal domein of het minimabeleid. ,,Ook niet op het beheer van de openbare ruimte. Dus niet opnieuw een discussie over minder grasmaaien of het onkruid laten staan. Evenmin krijgen Edenaren te maken met een lastenverhoging.”

Ede plukt er nu de vruchten van, dat de gemeente al in 2018 is gestart met de ombuigingen op het sociaal domein. ,,Dat bleef maar stijgen, dat was niet langer houdbaar. Structureel is er een bedrag van elf miljoen euro bezuinigd op het sociaal domein.”

JEUGDZORG In den lande blijven de kosten in de jeugdzorg. In Ede is dat door de ombuigingen niet het geval. ,,In 2020 en in 2019 is de groei er in Ede uit. We lijken grip te krijgen op die uitgaven. De stijging van de kosten van de jeugdzorg is gestopt. Als je het landelijk kijkt, doen wij het als Ede heel goed. Twee jaar zitten wij door het extra geld van het rijk goed in de financiën. In 2023 en 2024 zullen de kosten oplopen.”

Op de begroting krijgt Ede een pot ‘reserve cofinanciering’, waar uiteindelijk een bedrag van 10,5 miljoen euro in komt te zitten. Dat geld zal worden gebruikt voor wonen, werken, zorg, landbouw natuur en duurzame energie. Op de begroting is ook gekeken naar posten die er wel opstaan, maar waar geen gebruik van werd gemaakt, een bedrag van anderhalf miljoen euro. Verder is gekeken of er investeringen zouden kunnen worden vertraagd. 

SCHOLEN Concreet wil Ede wel doorgaan met de nieuwbouw van de Koning Davidschool, de Ruitenbeekschool in Lunteren en die van scholengemeenschap Het Streek. De nieuwbouw van een paar andere scholen wordt vertraagd. Welke scholen dat zijn, wil Meijer nu nog niet zeggen, omdat hij nog in gesprek moet me die scholen. Ook de nieuwbouw van de sporthal De Peppel is met een jaar uitgesteld. 

door Jan de Boer

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie