Heviger regenval komt steeds vaker voor
Heviger regenval komt steeds vaker voor Rienk Kuiper

Plannen voor betere afwatering bij hevige regenval

16 oktober 2020 om 11:58 Gemeente Ede

EDE Er zijn plannen voor een betere afwatering bij hevige regenval. ,,In het gemeentelijk rioleringsplan is inspelen op het veranderende klimaat opgenomen als één van de speerpunten. Daarnaast zijn recent het nieuwe programmaplan klimaatadaptatie en het groenbeleid aan de gemeenteraad voorgelegd. Ook heeft de gemeente vorig jaar het hele rioolstelsel laten doorrekenen en worden er maatregelen voorbereid om de grootste knelpunten nu en in de toekomst aan te pakken.” 

Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van het raadslid Anne-Jan Telgen (CDA) die refereerde aan een korte maar hevige regenval op 11 augustus, waardoor een deel van Lunteren onder water liep. ,,Klimaatgeleerden vertellen ons dat dit soort buien, hoe plaatselijk ook, steeds vaker en heviger zullen gaan voorkomen in de toekomst. Dit zal niet alleen in Lunteren voorkomen, maar in onze gehele gemeente”, aldus Telgen. 

BLANK In Lunteren is het zo geregeld dat als het riool de afwatering niet aan kan, er een overstort op de Lunterse beek plaatsvindt. Maar de beek is niet diep of breed genoeg om de waterstroom af te voeren. Het water zoekt een andere weg en daardoor wordt het veld van camping Beukhof aan de Klomperweg overspoeld met afvalwater. Ook in andere lager gelegen delen van Lunteren stonden de straten blank.

Op 11 augustus viel in Lunteren in twee uur tijd ruim 50 mm neerslag. Volgens het college hebben zowel het waterschap als de gemeente een taak om de waterhuishouding zo goed mogelijk te regelen. De gemeente is beheerder van het rioolstelsel en het waterschap de beheerder van de afvalwaterzuivering en de afvoersloten in het buitengebied. ,,We zijn continu bezig om ons rioolstelsel en de bovengrondse ruimte voor te bereiden om de verwachte extreme regenbuien beter te kunnen verwerken.”

NOODUITLATEN ,,Het is bekend dat dit soort grote buien niet in hun geheel in de ondergrondse rioolbuizen passen. Daarom zullen nooduitlaten in het systeem altijd nodig blijven om te voorkomen dat het water grote schade in de bebouwde omgeving veroorzaakt. Het is onmogelijk om wateroverlast volledig te voorkomen. We weten immers nooit wanneer welke bui waar gaat vallen. Deze keer was het Lunteren, maar een volgende keer zal een extreme bui waarschijnlijk weer op een andere locatie optreden. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld de bui van bijna 80 mm die op 29 mei 2018 de Frankeneng heeft getroffen”, aldus het college. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie