Partijengepolst.nl: De Stelling van de dag - OmgevingsDienst De Vallei (ODDV)

15 maart 2018 om 08:00 Verkiezingen/nieuws Deel je nieuws

Inleiding: De ODDV.
Sinds een aantal jaren hebben verschillenden gemeenten in onze regio een aantal taken overgeheveld naar een min of meer zelfstandig opererend orgaan; OmgevingsDienst De Vallei genaamd, kortweg ODDV.
Hun taak is het verstrekken van vergunningen, toezicht en handhaving op onder meer het terrein van bouwen en wonen, infrastructuur en milieu.
Op zich een logische stap, kennis, ervaring, deskundigheid op vaak ingewikkelde terreinen kunnen beter gebundeld worden en pieken en dalen in het werkaanbod per gemeente kunnen zo ook efficiënter afgehandeld worden.
Door de afstand tot het bestuur ontstaan er echter ook ongewenste effecten, waarvan wij ons afvragen in hoeverre de politiek daar weet van heeft?  
Medewerkers van de ODDV staan niet meer rechtstreeks onder het gezag van de verschillenden gemeenten, waardoor het aansturen door het bestuur vrijwel niet meer mogelijk lijkt te zijn. Er dreigen wat koninkrijkjes binnen de ODDV te ontstaan, waardoor er soms strengere eisen gesteld worden dan waar men wettelijk toe verplicht is.
De complexiteit van de materie, zeker op het terrein van milieu, veiligheid en vergunningen maakt het voor de gemiddelde inwoner soms erg lastig om op een faire manier zijn gelijk te halen.
Omdat de ODDV een monopolist is, is het voor de gemiddelde cliënt erg lastig om de strijd aan te gaan, men heeft de ODDV immers nodig, er is geen alternatief. Er bestaat weliswaar wel een klachtenloket, maar dat is een interne afdeling van diezelfde ODDV.

Stelling:  
De ODDV dient zich klantgerichter te gedragen, zich strikt aan de wet en voorschriften te houden en er dient een onafhankelijk klachtenloket te komen.

Op http://www.partijengepolst.nl vindt u de antwoorden van de politieke partijen in de gemeente Ede. Op de site kunt u ook zelf een stelling plaatsen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie