,,Bij een vijver in Ede stond ik oog in oog met een rode Amerikaanse rivierkreeft.''
,,Bij een vijver in Ede stond ik oog in oog met een rode Amerikaanse rivierkreeft.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

Exotisch dierenrijk, ook in Ede

21 oktober 2020 om 14:03 Natuur en milieu

EDE Wat hebben putters, kepen, sijsjes en groenlingen gemeen? Ze behoren allemaal tot de familie van de vinken. Misschien was die te makkelijk. Wat hebben mezen, mussen en kraaien gemeen? Iets lastiger, lijkt me. Deze soorten behoren allemaal tot de zangvogels. Kraaien ook? Jazeker!

Michael de Vries

Nog eentje dan... Wat hebben nijlganzen, mandarijneenden en halsbandparkieten gemeen? Voor de echte kenner is deze ook nog te makkelijk, denk ik. Het antwoord is dat deze dieren hier van nature niet thuishoren. Het zijn exoten. Dieren die oorspronkelijk in andere delen van de wereld leven, maar inmiddels ook in ons land te vinden zijn. Het zijn nu al tientallen soorten. Van eenden en ganzen tot schildpadden en kevers.

BEDREIGING De één juicht het toe, de ander vindt het verschrikkelijk. ‘Ze horen hier niet’ en: ‘Ze verdringen onze inheemse dieren’. Het zijn teksten die ik vaak hoor of lees. En misschien is dat wel zo. Bijna al deze dieren vormen een bedreiging voor onze inheemse soorten. De nijlgans verdringt onze ‘eigen’ grauwe gans en de halsbandparkiet neemt de nestholten in van onze ‘eigen’ holenbroeders, zoals spechten.

ZONDEBOK Maar is het niet te makkelijk om deze dieren de schuld te geven? Moet de mens niet in de spiegel kijken als hij een zondebok zoekt? Bij alle voorbeelden is het de mens die ervoor heeft gezorgd dat deze dieren hier nu zijn. De vogels worden in volières gehouden en ontsnappen, de schildpad die menigeen wel eens bij een vijver ziet, is ooit door mensen in een terrarium gestopt en toen de ‘schildpad hype’ voorbij was, dumpte men het beest maar.

KEUZES Van de week stond ik bij een vijver in Ede oog in oog met de rode Amerikaanse rivierkreeft. Zijn naam alleen al geeft aan dat het dier hier van nature niet leeft. Hij wordt geïmporteerd voor in een aquarium of voor in de pan, maar belandt uiteindelijk regelmatig in vijvers. Dit dier kan ziektes overbrengen op onze ‘eigen’ rivierkreeft, maar moeten we dit deze dieren kwalijk nemen of gaan we, de mensen, eerst naar onszelf kijken? Zijn wij niet degenen die keuzes maken die achteraf niet juist blijken? Zorgen wij met het uitzetten van deze dieren niet voor problemen? En zijn wij niet degenen die er vervolgens over klagen?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie