Zandhagedis (mannetje).
Zandhagedis (mannetje). Pixabay
Column

‘Zandhagedissen, wie maakt zich daar nou druk om?’

20 oktober 2020 om 16:53 Opinie

EDE Afgelopen week keken we thuis naar de film ‘A life on our planet’ van David Attenborough. Je wordt er niet vrolijk van. Steeds meer mensen, steeds minder natuur, steeds meer CO2-uitstoot, daar komt het op neer. Samengevat: natuur moet altijd plaats maken voor de mens. Het speelt overal op onze aarde, dus ook in Ede.

Jos van der Panne

Voorbeeldje: het Edese vijfpartijencollege van GemeenteBelangen, VVD, CDA, ChristenUnie en GroenLinks wil woningbouw op de voormalige Edese kazerneterreinen. Probleempje: het terrein ligt tegen het Natura 2000-natuurgebied De Sysselt aan. Nog groter probleempje: het college wil daar ook woningen bouwen in het leefgebied van zandhagedissen.

Zandhagedissen, wie maakt zich daar nou druk om? We hebben woningen nodig en het belang van hagedissen is daar echt wel aan ondergeschikt. Opzouten dus hagedissen, zoek maar een ander plekje en anders jammer.

Tsja, de gevolgen van dit soort denken worden door Attenboroughs film duidelijk in beeld gebracht.

VERHUIZEN In Ede willen ze het anders. Dat betekent niet dat de hagedissen mogen blijven. Nee, ze moeten verhuizen naar een andere plek zodat woningbouw op hun oude plek gewoon kan doorgaan. 

Een geniale oplossing  die je wellicht wereldwijd kan toepassen. Je kapt een stuk Amazonebos, maar verhuist eerst alle aanwezige dieren naar een andere plek…

NIET MAKKELIJK Misschien toch niet zo geniaal, want bijvoorbeeld hagedissen verhuizen is helemaal niet zo makkelijk. De ideale leefomgeving voor een hagedis is namelijk een zogenaamde rijk geschakeerde oude heide met een dikke strooisellaag. Laat dat nou niet aanwezig zijn in de nieuwe omgeving die Ede voor de hagedissen op het oog heeft. Jammer, maar misschien niet onontkoombaar. Dan zorg je toch voor zo’n leefomgeving voor die beesten? Strak plan, alleen duurt dat vijftien jaar….

Heeft de gemeente Ede zoveel tijd? Voor een succesvolle verhuizing zal ze wel moeten. Verhuis je die beesten eerder, dan overleven die hagedissen de verhuizing niet. Dit zou betekenen dat de honderdduizenden euro’s die voor dit project uitgetrokken zijn, weggegooid geld zijn.

Is het dan niet goedkoper om die beesten te laten zitten? Nee, er wordt zoveel met die te bouwen woningen verdiend dat die honderdduizenden euro’s wel uit kunnen. Mits er dus wel op korte termijn gebouwd kan gaan worden. De projectontwikkelaars kunnen niet op de hagedissen wachten en de gemeente dus ook niet.

DILEMMA Zie hier het Attenborough-dilemma van het Edese college. Kies je voor de druk van de financiële opbrengsten van de woningbouw en meer ruimte voor de mens of kies je voor natuurbehoud? Of de aanwezigheid van de zandhagedis in geld is uit te drukken, laten we dan maar even buiten beschouwing.

Het is exact dezelfde afweging die bijvoorbeeld op Borneo is gemaakt en wordt gemaakt. Daar kiezen ze voor kappen van het bos en aanleggen van palmolieplantages, omdat de mens met palmolie geld kan verdienen.

Misschien is het daarom een idee dat het Edese college van GemeenteBelangen, VVD, CDA, ChristenUnie en GroenLinks eens samen met de projectontwikkelaars de film van Attenborough gaan bekijken. Wellicht dat ze dan tot de conclusie komen dat die hagedissen gewoon op hun plek moeten kunnen blijven genieten van hun ‘Life in our Ede’.

Jos van der Panne is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners die graag hun mening delen. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie