Afbeelding
Freek Wolff

Ede scoort bovengemiddeld bij kinderopvang

21 oktober 2020 om 15:00 Onderwijs

EDE De gemeente Ede scoort bovengemiddeld ten opzichte van vergelijkbare gemeenten en doet het op alle punten goed. Dat blijkt uit de meest recente jaarrapportage toezicht en handhaving kinderopvang. De kinderopvang omvat de kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en voorzieningen voor gastouderopvang. De gemeente heeft de taak om toezicht te houden op de kwaliteit van kinderopvang en zo nodig te handhaven. ,,Daarnaast is het onze taak om het landelijk register kinderopvang actueel te houden. De Belastingdienst gebruikt dit voor het toekennen van kinderopvangtoeslag aan ouders.”

Gerard van Wijk

Tevreden stelt de gemeente vast dat alle aanvragen tot registratie en exploitatie op tijd zijn afgehandeld, dat alle geregistreerde locaties en gastouderbureaus zijn geïnspecteerd (dat moet jaarlijks), dat ook alle nieuwe locaties zijn geïnspecteerd, dat alle adviezen tot handhaving van de GGD zijn opgevolgd met een handhavingstraject en dat bijna 36 procent van de bestaande gastouders is geïnspecteerd waar vijf procent de wettelijke norm is. Het college moet jaarlijks verantwoording afleggen over de uitvoering van deze taken aan de inspectie van het onderwijs en de gemeenteraad.

INSPECTIE Ieder geregistreerd kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en gastouderbureau moet jaarlijks worden geïnspecteerd. De GGD heeft in het verslagjaar 93 locaties aan een inspectie onderworpen. Dat gebeurde onder meer bij 51 nieuwe voorzieningen voor gastouderopvang. Er stonden 227 voorzieningen voor gastouderopvang geregistreerd. Wanneer er tijdens een onderzoek tekortkomingen zijn geconstateerd dan kan de GGD de houder in bepaalde gevallen een ´herstelaanbod´ doen ofwel een eerste actie om de tekortkomingen op te lossen. In 3552 gevallen werd geen tekortkoming vastgesteld, in 97 gevallen kwam er een ´herstelaanbod´.

In het algemeen worden er, mede door de inspecties, minder overtredingen geconstateerd bij de kinderopvang dan wat jaren geleden. Een kleine groep verbetert volgens de inspectie onvoldoende. ,,Handhaving is dan nodig, het gaat tenslotte om het welzijn en de veiligheid van jonge kinderen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie