Afbeelding
Pixabay

Pleidooi voor gratis mondkapjes voor minima

22 oktober 2020 om 14:15 Politiek

EDE Eén van de recent aangescherpte maatregelen om corona te bestrijden is het dringend advies voor het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes. De kosten van mondkapjes kunnen best oplopen, weet de Edese fractievoorzitter Cora Otter (ChristenUnie) en daarom heeft zij schriftelijke vragen aan het college gesteld. Aan het college wordt gevraagd op korte termijn actie te ondernemen om minima te voorzien van gratis mondkapjes. De uitgifte zou bijvoorbeeld kunnen via de regelingen voor inkomensondersteuning zoals ´Meer Volwassenen Meedoen´ en ´Meer Kinderen Meedoen´ of de Voedselbank.

Gerard van Wijk

Ook vraagt Otter of het college aspecten als duurzaamheid (wasbare mondkapjes) en lokale productie wil meenemen in de uitvoering. ,,Publieke binnenruimtes zijn bijvoorbeeld winkels, het gemeentehuis, stations, parkeergarages en benzinestations. Het advies geldt ook voor contactberoepen, zoals de kapper, zowel voor de dienstverlener als de klant. Inmiddels vragen ook de meeste middelbare scholen, Mbo’s enzovoort hun leerlingen een mondkapje te dragen. Kortom: het gaat om alledaagse situaties waar iedereen mee te maken heeft.”

WETGEVING ,,Het dragen van een mondkapje is nu nog een dringend advies, maar aan wetgeving wordt gewerkt. De verwachting is dat de wet die de mondkapjesplicht regelt, over een paar weken in werking treedt. Het kabinet heeft aangegeven te willen kijken hoe mensen met lage inkomens kunnen worden voorzien van gezichtsbescherming. De uitvoering van dit plan ligt bij de gemeentes.”

De kosten kunnen volgens het raadslid oplopen. ,,Of mensen nu wasbare- of wegwerpexemplaren gebruiken, in beide gevallen kan het een flinke hap uit het weekbudget betekenen als je moet leven van een minimuminkomen. In gezinnen waar weinig geld is zijn de kosten van mondkapjes dan ook al snel te veel.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie