Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. NHN

´Belangrijke stap voor realiseren waterstoftankstation´

22 oktober 2020 om 16:10 Natuur en milieu

EDE Met het verlenen van een omgevingsvergunning aan GreenPoint en het vaststellen van een bestemmingsplan bedrijventerrein A12 is volgens het Edese college een ,,belangrijke stap gezet in het realiseren van waterstoftankstation binnen onze gemeente. Het is nu aan de markt om te bepalen wanneer de tijd rijp is om het waterstofvulpunt daadwerkelijk te gaan exploiteren.”

November 2018 nam de gemeenteraad een motie aan waarin het college werd opgeroepen aanbieders actief te faciliteren om een waterstoftankstation in Ede te openen. Ook werd gevraagd te kijken naar mogelijke locaties, waarbij de veiligheid van omwonenden gewaarborgd is. Het college antwoordt nu dat GreenPoint voornemens is een duurzaam tankstation te realiseren met conventionele en duurzame brandstoffen op bedrijventerrein A12, de hoek Schutterweg/Boylestraat. ,,Het tankstation wordt geschikt voor zowel vrachtwagens als personenwagens. Op termijn wil GreenPoint hier ook een vulpunt voor lokaal middels elektrolyse geproduceerde groene waterstof realiseren.”

Er wordt bij aangetekend dat momenteel de exploitatie van een waterstofvulpunt in Ede nog niet economisch levensvatbaar is. ,,Dit komt doordat er op dit moment in Nederland maar een zeer beperkt aantal waterstofvoertuigen rondrijdt. Per eind augustus dit jaar 288 personenwagens, een handvol OV-bussen en een beperkt aantal omgebouwde vrachtwagens. GreenPoint heeft aangegeven het waterstofvulpunt pas te zullen realiseren als er voldoende vraag naar waterstofafname is. Die afname zal met name van zware vervoersmiddelen die langere afstanden afleggen, zoals bussen en vrachtwagens, moeten komen.” De gemeente heeft bij de provincie meermaals aandacht gevraagd voor het inzetten van waterstofbussen op de langere streeklijnen. ,,Tot nu toe zonder succes, wij blijven dit punt onder de aandacht brengen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie