Afbeelding
Archieffoto

,,Rook bevat altijd schadelijke stoffen’’

22 oktober 2020 om 15:02 Overig

EDE Het is woensdag 21 oktober 2020 rond kwart voor vier. Op de Slagsteeg in het buitengebied van Bennekom vat een schuur met hooi vlam. Een lastige locatie voor een brand aangezien er niet zomaar voldoende water voorhanden is om de brand te blussen én om te voorkomen dat de brand overslaat naar belendende percelen.

door Ted Walker

De brandweer rukt om die reden met veel materieel uit. Er moeten slangen aan elkaar verbonden worden om de waterwinning, een geboorde put, een aantal honderd meter verderop te bereiken. Naast dit feit doemt er een nieuw scenario op: het dak van de schuur is mogelijk van asbesthoudend materiaal. ,,We noemen dit officieel ‘asbestverdacht materiaal’’, legt Peter Schut, woordvoerder van de brandweer uit. ,,Op dat moment gaat hoe dan ook de asbestprocedure in werking, of we nou zeker weten dat het asbest betreft of niet.’’

KIJKERS Een hoop werk voor de brandweer zou je denken. ,,Jazeker, dit was een pittige klus. Des te vervelender is het dat je er nog een zorg bij krijgt.’’ Die zorg ging uit naar mensen die benedenwinds stonden te kijken naar de brand. ,,Die mensen stonden daar vol in de rook. Dat is op zich al niet goed voor een mens. Rook bevat altijd schadelijke stoffen. Maar in dit geval ging het ook nog eens om een brand waarbij asbest vrij kwam. Een materiaal dat, eenmaal in je lichaam, op de lange termijn een verschrikkelijke ziekte kan ontwikkelen.’’

NOOIT IN DE ROOK STAAN Zowel de brandweer als de politie spande zich in om mensen uit de rook te krijgen en te houden. ,,Daarvoor zijn we meermalen in touw geweest. En steeds stonden er weer mensen in de rook. Heel inspannend om daarmee bezig te moeten zijn terwijl we een brand te blussen hebben en moeten voorkomen dat die de kans krijgt om uit te breiden. Snappen die mensen nou zelf niet dat je nooit in de rook van een brand moet gaan staan?’’, vraagt Schut zich hardop af.

BURGERNETACTIE Ook de politie had er wat werk aan om mensen tegen hun nieuwsgierigheid te beschermen. ,,Wij hebben ruim afgezet’’, antwoordt een woordvoerder desgevraagd. ,,Mensen lijken dan toch niet helemaal door te hebben hoe gevaarlijk een dergelijk brand voor hun gezondheid kan zijn. Op verzoek van de brandweer hebben wij ook burgernet ingezet in de hoop dat we mensen die in de rook stonden zouden bereiken. Het afzetten van het gebied en mensen wijzen op hun veiligheid ging verder wel in goede harmonie’’, aldus de woordvoerder van de politie.

LEES DE KRANT Peter Schut beaamt dit maar ziet liever dat mensen helemaal niet komen kijken. ,,Er zijn meestal mensen van de pers aanwezig, die vergezeld van de woordvoerder, op veilige afstand zorgen voor verslaglegging. Lees het gewoon in de krant of op internet en blijf zelf thuis of passeer op veilige afstand en vervolg je weg’’, is zijn devies.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie