Pascalle van Doorm heeft in haar functie als sociaal werker veel te maken met (jonge) mantelzorgers.
Pascalle van Doorm heeft in haar functie als sociaal werker veel te maken met (jonge) mantelzorgers. Ted Walker Fotografie

Sociaal werker Malkander: ‘Mantelzorgers hebben het nu extra zwaar’

6 november 2020 om 11:00 Maatschappelijk

EDE Het merk Mantelzorg staat deze maand centraal bij welzijnsorganisatie Malkander in Ede. Pascalle van Doorm is als sociaal werker actief in deze ‘tak van sport’ en zij geeft aan dat er nog veel te verbeteren valt. ,,We hopen dat er meer begrip ontstaat over de situatie waarin mantelzorgers verkeren. In de samenleving, waaronder bij bedrijven, is dat lang niet altijd het geval.”

Om maar direct een misverstand uit de wereld te helpen: mantelzorg is anders dan vrijwilligerswerk, want daar kiezen mensen voor. ,,Mantelzorg wordt gedaan omdat je een relatie met iemand hebt. Denk bijvoorbeeld aan een partner die ziek wordt, of een kind die een beperking heeft. Voor mantelzorgers is het vaak zwaar in combinatie met werk of andere zorgtaken.” Mensen komen dus in een situatie terecht waar ze niet om gevraagd hebben en ze hebben er (meestal) geen opleiding voor gevolgd. Vanwege liefde voor de ander wordt het vanzelfsprekend gevonden om ‘zomaar’ acht uur (of meer!) per week als mantelzorger bezig te zijn. 

TERZIJDE Van Doorm geeft aan dat Malkander met raad en daad terzijde staat. ,,We proberen deze mensen direct en indirect te helpen. Bijvoorbeeld als mensen tegen problemen aanlopen wanneer ze iets met een instantie moeten regelen.” En verder: ,,Op 12 november houden we de Dag van de Mantelzorg. We hadden plannen om op locatie een markt te organiseren waar mantelzorgers cadeautjes krijgen die ze zelf uit kunnen zoeken bij verschillende kraampjes. Vanwege corona kan dat geen doorgang vinden, zodat we het hebben moeten cancelen. Je kunt er dan voor kiezen om niets te doen, maar dat willen we niet. Als alternatief nodigen we de mensen uit, in tijdvakken van een uur, om bij ons aan de Galvanistraat langs te komen.” 

Pascalle van Doorm, in januari 2019 begonnen als sociaal werker in Ede, benadrukt dat Malkander, zeker in deze tijd, mantelzorgers wil helpen. Waar bijvoorbeeld mensen met een beperking doordeweeks vaak op een dagopvang zijn, is dit in 2020 vanwege corona veel minder het geval. Extra druk daardoor op de mantelzorgers die de persoon die ze hulp bieden, veel meer om zich heen hebben.

Het wordt een soort walk through waarbij we mensen een cadeau overhandigen

Van Doorm over de alternatieve Mantelzorgdag in Ede: ,,Het wordt een soort walk through, waarbij we mensen een cadeau overhandigen. Sowieso krijgen mantelzorgers een hartje van keramiek die we speciaal hebben laten maken. Er is ook een coffee/thee to go. Helaas kan dat momenteel niet anders.” Mensen moeten zich van tevoren opgeven via de website van Malkander. Maximaal kunnen er dertig mensen per uur terecht. Er blijkt ,,behoorlijk veel belangstelling” te zijn voor het coronaproof alternatief. ,,Daar ben ik blij mee. Mantelzorgers zitten veel thuis en we willen ze graag de gelegenheid bieden om even op pad te gaan.” 

Half november komt Malkander met de cursus ‘Omgaan met dementie’. ,,We gaan dit op een veilige en verantwoorde manier organiseren. We passen de groepsgrootte aan van twaalf naar acht. Zo kunnen we aan de anderhalve meter afstand houden voldoen.” Ook in dit geval had Malkander ervoor kunnen kiezen de activiteit te schrappen wegens corona, maar dat wordt bewust niet gedaan. ,,We kunnen helaas geen koffie en thee schenken, want dat mag vanwege de coronaregels niet. Dat voelt best gek, maar het is niet anders. We willen de mantelzorgers graag even zien en ze laten weten dat we er voor ze zijn. Juist in deze moeilijke tijd.”

VERGETEN Ook de jonge mantelzorgers worden niet vergeten. Dit zijn kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar die thuis een verzorgende rol hebben voor een familielid met een beperking of voor iemand die chronisch ziek is. Meestal zorgen zij voor ouders, een broer of zus. ,,Jonge mantelzorgers maken zich ongerust over hun naaste, omdat ze niet kunnen overzien wat er precies gebeurd. Ook voelen jonge mantelzorgers zich vaak alleen, omdat ze er met vrienden niet over kunnen praten.” Malkander komt met een campagne om aandacht te vestigen op jonge mensen die in zo’n situatie verkeren. Dat er op dat gebied nog veel te winnen is, geeft Van Doorm aan middels een praktijkvoorbeeld. ,,Ik sprak mensen van een grote scholengemeenschap en zij vertelden dat er op hun school geen jonge mantelzorgers zijn. Dat is natuurlijk onmogelijk, want ongeveer één op de vier kinderen heeft mantelzorgtaken.” 

Vanaf januari volgend jaar biedt Malkander meer mogelijkheden voor jonge mantelzorgers. ,,Dat is ook hard nodig”, stelt Pascalle van Doorm. ,,Tot dusverre wordt in Ede slechts één cursus op dit gebied aangeboden. Ik vind het frappant dat er zo weinig is en daar willen we als welzijnsorganisatie een slag in slaan.”

Info: www.malkander-ede.nl

Door Barry Wensink

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie