Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Energiecoalitie wil ‘eigen energie opwekken en exploiteren’ in het Binnenveld

30 oktober 2020 om 14:00 Natuur en milieu

EDE/BENNEKOM Verschillende bewoners en betrokkenen van het Bennekomse Binnenveld hebben in een brief aan de gemeenteraad aangekondigd hun eigen ‘Binnenveldse Energie Strategie’ te willen ontwikkelen, zo werd vanmorgen bekendgemaakt. Aanleiding is de discussie rondom een nog te bouwen zonneveld van 15 hectare, die als beoogde locatie het Binnenveld heeft. Een van de kartrekkers is klimatoloog Reinier van den Berg, die Ede Stad inzicht geeft in de brief die eerder deze week verzonden is. ,,We willen dit heel serieus gaan oppakken”, geeft hij in een eerste reactie aan. Van den Berg wist vorige week al voor lichte opschudding op Twitter te zorgen door aan te geven dat hij tegen de komst van het zonnepark is. 

Job Oldegbers

Terug naar 16 oktober. Het Edese college van burgemeester en wethouders stemt in met de selectie van enkele grote zonnevelden in de gemeente, waaronder die in Bennekom. Dit met als doel een van de klimaatdoelstellingen van de gemeente te halen, namelijk de aanleg van minimaal 40 hectare zonnepanelen. De projecten moeten in samenwerking met de burgers tot stand komen, zo gaf wethouder Lex Hoefsloot toen aan. ,,We hechten belang aan lokaal eigenaarschap. Niet alleen van het project, maar op de lange termijn ook van de grond als de zonnepanelen er uiteindelijk weer afgehaald worden.” Desondanks voelen de inwoners van het Binnenveld zich niet gekend door de gemeente. In de brief is te lezen dat er een zonnepark gerealiseerd moet worden in een ,,zeer korte en ondoorzichtige procedure.” Ook wijkt de gemeente af van het zogenoemde ‘nee, tenzij’ beleid. Tot slot wordt er volgens de brief op geen enkele manier hard gemaakt dat omwonenden voor vijftig procent participeren.

De tijd is rijp en het gebied wil haar verantwoordelijkheid nemen.

Dit zou de omwonenden storen. ,,In het Binnenveld zijn al jaren de verschillende gebiedspartijen bezig met het vinden van een juiste verhouding tussen natuur, landbouw en recreatie. Alles stond in het teken van behoud van landschap en cultuur in het Binnenveld”, is te lezen. Daarnaast zou het gebied zich ontwikkelen als stedelijk uitloopgebied. ,,Maar niet alleen op lokaal niveau, maar ook op regionaal en zelfs landelijk niveau staat het Binnenveld veel in de belangstelling. Zo heeft de provincie haar natuurdoelstelling gerealiseerd en maakt zij zich nu hard voor een ontwikkeling naar meer natuur-inclusieve landbouw”, aldus Van den Berg. Waarschijnlijk, of misschien vooral om deze reden is er volgens Van den Berg veel draagvlak voor deze nieuwe coalitie. ,,Veel gebiedspartners voelen de urgentie om gezamenlijk op te trekken”, legt hij uit. ,,De tijd is rijp en het gebied wil haar verantwoordelijkheid nemen, maar dan wel met versterking van leefkwaliteit.” Volgens de coalitie heeft de gemeente Ede haar energiedoelstelling gekregen van de RES Food Valley. ,,Onze groep wil haar eigen regie nemen in het realiseren van een deel van de energie-opgave van de gemeenten Ede en Wageningen.” 

Reactie gemeente Ede
De woordvoerder van Lex Hoefsloot, Frank Bongers, reageert desgevraagd op de recente ontwikkelingen. Hoefsloot heeft de brief nog niet ontvangen. Wel gaat zijn woordvoerder in op de ‘nee-tenzij’ gebieden. ,,Hier zijn grote zonnevelden in principe niet wenselijk, tenzij de initiatiefnemer kan aantonen dat de plaatsing en inpassing toegevoegde waarde heeft voor het gebied.” Dit kan bijvoorbeeld gelden voor natuur, omgeving of educatie.

Voor het Binnenveld is een ‘puntentoets’ afgenomen. Het gebied wordt dan getoetst aan verschillende beoordelingscriteria. ,,De ligging in dit nee, tenzij gebied scoort minder punten dan in een ja, mits gebied”, legt Bongers uit. Desondanks heeft het gebied aan de Lange Rijnsteeg toch een voldoende gekregen. ,,Uit de beoordeling volgt daarom dat het plan is geselecteerd om verder te gaan.” Of er ook daadwerkelijk een vergunning komt voor het zonneveld is nog niet te zeggen. ,,Die moet nog verleend worden dus daarin staat het nog niet vast dat het veld er echt komt.”

Daarnaast reageert de gemeente ook op de bewonersparticipatie. ,,De omgeving heeft een persoonlijke brief van de grondeigenaar ontvangen. Als het plan is uitgewerkt, volgt de rest van het omgevingsdialoog. Zo is er in de uitwerking van het plan ruimte voor meedenken en meebeslissen.” De gemeente streeft ook naar zoveel mogelijk participatie. ,,Dat vinden we erg belangrijk”, aldus Bongers. ,,Na de selectieprocedure wordt dit onderdeel nader uitgewerkt in overleg met omwonenden en de gemeente.”

De coalitie is een, naar eigen zeggen, geheel nieuwe samenwerking tussen gebiedspartners zoals boeren, burgers en buitenlui. ,,Deze ontwikkelt een Binnenveldse Energie Strategie in samenwerking met een energiemakelaar die aan de slag gaat met de uitwerking van verschillende ideeën”, licht Van den Berg toe. Beoogde coalitiepartners zijn onder andere LTO Noord, Stichting Milieuwerkgroep Ede, Weidevogel Werkgroep Binnenveld Oost en Stichting Leefbaarheid de Kraats. Deze groep wil nu van de gemeente de kans krijgen om de energieopwekking zelf ter hand te nemen. ,,We willen zonnedaken, zonnevelden en/of windmolens zelf realiseren en exploiteren, eventueel in samenwerking met een energiecoöperatie”, zo geeft Van den Berg aan. ,,Daarin zullen er volop participatiemogelijkheden zijn voor boeren en burgers die mee willen delen in de opbrengsten van de initiatieven. Een belangrijk deel van de opbrengsten die hiermee binnenkomen wordt gebruikt voor gebiedsontwikkeling.”

Geef ons de regie over ons eigen gebied!

Met gebiedsontwikkeling doelt Van den Berg met name op een landschapsontwikkelingsfonds. ,,Hiermee worden boeren en andere initiatiefnemers geholpen hun bedrijf verder te ontwikkelen in de richting die past bij de doelstelling van het fonds.” Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van wandelpaden, het aanleggen van beplantingen om het landschap te versterken of andere maatregelen om de biodiversiteit te verhogen. Ook zal de coalitie samenwerking zoeken met instanties als de gemeente Ede, de provincie, landschapsbeheer en de Wageningen University & Research (WUR). De coalitie noemt dat de WUR het concept energietuinen heeft ontwikkeld en geeft aan graag aan de slag te willen met het creëren van energieopwekking met behoud van landschap en sociale structuur.

De coalitie hoopt een kans te krijgen van de gemeenten Ede en Wageningen. ,,Geef ons de regie over ons eigen gebied”, luidt de oproep. Concreet moet dit als gevolg hebben dat het huidige voorstel omtrent grootschalige zonneparken afgewezen zal worden. Of dit gaat gebeuren is nog maar de vraag: de gemeenteraad stemt waarschijnlijk in november of december over de plannen die nu op tafel liggen. 

Lees ook het interview met Reinier van den Berg op Ede Stad Premium, waar hij onder andere ingaat op eventuele alternatieven die de gemeente op zou kunnen pakken. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Job Oldegbers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie