De biomassacentrale aan de Geerweg in Ede-Zuid.
De biomassacentrale aan de Geerweg in Ede-Zuid. Fleur Bubbert
Bureau Spotlight

‘Binnen acht weken einde geluidsoverlast biomassacentrale Ede’

30 oktober 2020 om 16:58 Natuur en milieu

EDE Warmtebedrijf Ede kreeg begin september maatregelen opgelegd vanwege een overschrijding van de geluidsnormen bij de biomassacentrale aan de Geerweg in Ede-Zuid. Nu ligt er een plan om dit aan te pakken en moet de centrale over uiterlijk acht weken voldoen aan de normen.

Fleur Bubbert/Bureau Spotlight

Nadat bekend werd dat de biomassacentrale aan de Geerweg ‘s avonds en ‘s nachts de wettelijke geluidsnormen overschrijdt, lag de taak bij Warmtebedrijf Ede om hier een oplossing voor te bedenken. De streefdatum hiervoor was 1 oktober, maar Warmtebedrijf Ede vroeg in september direct om uitstel. 

TRANSPORTBANDEN Inmiddels ligt er een plan van aanpak, wat er volgens Omgevingsdienst de Vallei (OddV) veelbelovend uitziet. Warmtebedrijf Ede gaat een zogenoemde geïsoleerde omkasting plaatsen om de transportbanden. 

Dit systeem heeft het warmtebedrijf zelf al getest en de eerste resultaten geven zowel volgens Warmtebedrijf Ede als de OddV aan dat deze oplossing de geluidsoverlast inderdaad zal verhelpen.

Beluister hier een aflevering van de podcast Spotpraat over de biomassacentrales: ‘Waarom de lucht in Ede ongezonder is dan je denkt’ 

HANDHAVING De omgevingsdienst verzond donderdag een ‘voornemen tot handhaving’ aan Warmtebedrijf Ede: een brief waarin de OddV aangeeft te gaan handhaven als de overtreding van de geluidsnormen niet wordt aangepakt. Dit betekent ook dat de OddV binnenkort nieuwe geluidsmetingen uitvoert om te kijken of de oplossing van Warmtebedrijf Ede inderdaad het gewenste effect heeft. 

Warmtebedrijf Ede geeft aan afhankelijk te zijn van de levertijd van de leverancier, maar schat dat de volledige omkasting uiterlijk in december wordt geplaatst. Daarmee zou het bedrijf voldoen aan de termijn van acht weken. Omwonenden van de centrale zijn per brief op de hoogte gebracht.

Fleur Bubbert werkt voor Bureau Spotlight, lokale onderzoeksjournalistiek in de Foodvalley. Ze is op zoek naar omwonenden die in december hun mening willen geven over de getroffen maatregelen tegen de geluidsoverlast. Ben je of ken je een omwonende? Stuur een mailtje naar bureau@bureauspotlight.nl, dan nemen we contact met je op!

Bureau Spotlight is een samenwerking van BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek in Ede. Mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie