,,Ik heb staan genieten van deze vogel, die door zijn zwarte masker wel de 'Zorro onder de vogels' wordt genoemd.
,,Ik heb staan genieten van deze vogel, die door zijn zwarte masker wel de 'Zorro onder de vogels' wordt genoemd. Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Zorro’ in Ede, een geheimzinnige wintergast

4 november 2020 om 16:25 Natuur en milieu

EDE Het is herfstvakantie. Vaste prik voor mij is om juist in deze week regelmatig erop uit te trekken. De zomer is nu echt helemaal ten einde, maar de echte winter laat op zich wachten.

Michael de Vries

Het is een periode waarin je als geoefend natuurliefhebber vooral naar boven kijkt. Daar zie je namelijk talloze vogels overvliegen. Van grote groepen ganzen tot aalscholvers en van roofvogels tot kleine zangvogels.

SCANDINAVIË In deze tijd arriveren in ons land ook de klapeksters. Toen mijn passie voor de natuur begon, ik zat op de middelbare school, was de klapekster nog een broedvogel in ons land. In 1999, ik was toen vijftien jaar, werd op de Veluwe het laatste broedpaar gezien. Sindsdien is de vogel uitgestorven als broedvogel.
Ze broeden nu noordelijker, in Scandinavië. In het najaar vertrekken ze uit hun broedgebieden om naar het zuiden te vliegen. Vanzelf komen ze dan ook in ons land aan. Sommige vogels vliegen verder, maar honderden vogels blijven hier achter. Op heidevelden zoeken klapeksters struikjes of takken uit om van daaruit te loeren op insecten.

BEWIJSPLAATJE Via waarnemingen.nl zag ik dat er op de heide rond Ede dit jaar nog geen klapeksters waren gezien. Des te leuker was het toen ik nietsvermoedend, op misschien wel tweehonderd meter afstand, een wit puntje op een tak zag zitten. Mijn blik viel erop toen ik langs de heide fietste. Ik zette mijn fiets neer, richtte mijn verrekijker op de tak en dáár was de eerste klapekster!

Omdat de vogel ver van het fietspad af zat en ik niet dwars over de heide struin, fietste ik na een paar ‘bewijsplaatjes’ door. Een ‘bewijsplaatje’ is een foto waarop je wél kunt herkennen wat erop staat, maar mooi is dat niet. Maar wat is het voordeel van herfstvakantie? Juist, een dag later kon ik weer gaan kijken. Ditmaal zat de klapekster dichterbij, in een jeneverbesstruik.

MESTKEVERS Naast foto’s nemen en filmen heb ik ook een tijdje staan genieten van deze vogel, die door zijn zwarte masker wel de ‘Zorro onder de vogels’ wordt genoemd. Telkens dook hij naar de grond of in de lucht om mestkevers te pakken. Iedere keer slikte de vogel de prooien door, terwijl de klapekster er ook om bekend staat zijn prooien te spietsen aan doorns. Dus ziet u een witte punt in een boompje? Let goed op, wellicht is het ‘Zorro’...

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie