Afbeelding
Pixabay

Gemeente wil zonneprojecten toegankelijker maken voor huishoudens met minimuminkomen

4 november 2020 om 14:00 Natuur en milieu

EDE De gemeente Ede wil het voor meer mensen mogelijk maken om deel te nemen aan zonneprojecten, zodat ook huishoudens met een minimum inkomen kunnen profiteren van de opbrengst van deze projecten. Het gaat dan om zowel huurders als woningeigenaren. Het eerste project waarbij dit speelt ligt aan de Meikade.

Op die locatie wordt momenteel een zonne-energieproject op schuurdaken en een zonneveld van ongeveer 2 hectare groot ontwikkeld. Inwoners van postcodegebieden in een ‘roos’ rondom het project kunnen daarvoor ‘zonaandelen’ kopen. Deze mensen krijgen dan 15 jaar lang subsidie in de vorm van energiebelasting. Dit gebeurt op basis van de hoeveelheid kWh die hun zonaandelen opwekken. 

Dat vraagt van deelnemers een investering bij de start van het project. Hun rendement is zo’n 4 tot 5 procent. Huishoudens met een smalle beurs lukt het vaak niet om zo’n bedrag op tafel te leggen.

120 HUISHOUDENS Coöperatie Meikade Zon U.A. wil graag meewerken aan de wens van gemeente Ede door een deel van de opbrengst voor de genoemde doelgroep te reserveren. Hierbij is een investeringsbedrag gemoeid van 360.000 euro. De coöperatie gaat dit met een lening financieren. Hiermee krijgen ongeveer 120 huishoudens met een minimum inkomen de gelegenheid om toch deel te nemen.

WERVEN De coöperatie gaat in samenwerking met de gemeente deze 120 huishoudens werven. De huishoudens die mee gaan doen, betalen geen bijdrage aan het zonne-energieproject. De energiebelasting van deze huishoudens wordt gedeeltelijk gebruikt voor aflossing van de lening. Het andere gedeelte wordt gebruikt om huishoudens een korting op hun energierekening te geven. De hoogte van de korting is op jaarbasis zo’n 60 tot 100 euro. De precieze hoogte is afhankelijk van het eigen verbruik van de huishoudens.

De gemeente stelt zich garant voor de lening die de coöperatie Vallei Energie afsluit. De lening is aangevraagd bij de Bank Nederlandse Gemeenten.

SPELREGELS Ede gebruikt verder een wind- en zonnewijzer met spelregels voor initiatiefnemers van wind en zonprojecten. Hierin staat dat inwoners voor minstens 50 procent financieel moeten kunnen deelnemen en zo kunnen profiteren van de opbrengst van deze projecten. De voorgestelde regeling maakt dit nog meer mogelijk, aldus de gemeente.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie