Het desinfecteerapparaat bij PLUS Van Rinsum in Ederveen
Het desinfecteerapparaat bij PLUS Van Rinsum in Ederveen Henny Jansen

Edese kruideniers karig met gratis mondkapjes

11 november 2020 om 11:45 Corona

EDE In een brief aan 26 supermarkten in de gemeente Ede prijst burgemeester René Verhulst het naleven van zijn verzoek van anderhalve maand geleden om hygiëne- en afstandsregels in acht te nemen. ‘Daarnaast geldt vanaf oktober het dringende advies mondkapjes binnen de openbare ruimten te dragen’, vermeldt het schrijven. Verhulst verzoekt de supermarkten nu mondkapjes, bij voorkeur de herbruikbare varianten, voor mensen met weinig geld gratis bij de ingang beschikbaar te stellen. Een rondje langs supermarkten maakt duidelijk dat er weinig animo voor dit verzoek is.

Henny Jansen 

Daarbij komt nog dat het gros van de aangeschreven bedrijven zich van commentaar onthoudt en doorverwijst naar de hoofdkantoren. 

,,De overheid heeft aangegeven een mondkapje verplicht te stellen in openbare ruimtes. Op het moment dat dit juridisch is vastgelegd, gaat deze verplichting gelden”, laat woordvoerster Maartje Rothuizen namens het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel weten.

,,Tot die tijd blijft het dringende advies om mondkapjes te dragen in openbare binnenruimtes, dus ook in onze winkels. Wij nemen dit advies over, niet alleen voor klanten, maar ook voor winkelmedewerkers. Het merendeel van klanten volgt het advies van de overheid op. Voor onze medewerkers stellen we gratis mondkapjes ter beschikking. Mocht een klant onverhoopt zelf geen mondkapje bij zich hebben en deze wel graag dragen in onze winkel, dan is deze op te vragen bij een van onze medewerkers.”

SCHAKELEN PLUS van Rinsum in Ederveen houdt het verzoek nog in beraad, vertelt Anton van Rinsum. ,,We gaan zeker nog schakelen met de gemeente. Laat ik zeggen dat ik het voorstel niet zo goed uitgewerkt vind. Hoe is dit logistiek te regelen? We hebben de boel goed op orde. Diverse ontsmettingsmogelijkheden zelfs. Zo is er een desinfectie-apparaat, dat zowel de handen van de bezoeker als de winkelwagen ontsmet. En als ik zo in mijn winkel kijk, draagt zeker 80 procent een mondkapje.”

Richard de Groot van supermarkt Boni in het Edese centrum heeft de brief direct terzijde gelegd. ,,Hier is niet goed over nagedacht”, stelt de bedrijfsleider. ,,Hier is geen budget voor en het is niet te betalen ook. We hebben een centrumfunctie. Alleen op een zaterdag lopen hier al duizenden mensen. Dat wordt bovendien, met alle winkels om ons heen, allemaal erg onoverzichtelijk.” 

GEEN DISCUSSIES ,,We lopen een beetje voor de muziek uit”, meent Johan van Leijenhorst, ondernemer van SPAR Otterlo. ,,Begin december wordt een mondkapje verplicht, is de verwachting. Op dit moment zullen wij aan het verzoek van de burgemeester niet voldoen. Er zijn namelijk ook tegenstanders. Wij willen daarover geen discussies aan de deur. Zodra het verplicht is, stellen wij voor bezoekers die ze vergeten zijn, mondkapjes eventueel beschikbaar. Tot die tijd houden we ons trouwens honderd procent aan alle geldende richtlijnen. We doen er alles aan deze periode zo snel mogelijk achter ons te laten.”

Jumbo Bellestein
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie