Afbeelding
Pixabay.com

‘Wolkenkrabbers’ in Ede: ‘De vraag komt op ons af’

6 november 2020 om 15:00 Nieuwbouw

EDE ,,Hoogbouw, die vraag komt de komende tien jaar op ons af”, verzekert wethouder Peter de Pater de gemeenteraad. Hergebruik van gebouwen vindt de raad prima, er is immers veel vraag naar woonruimte. Hoogbouw wordt ook niet uit de weg gegaan, ook al vanwege de woningnood. Door Ruben van Druiten (Burgerbelangen) wordt gerept van wolkenkrabbers. 

Gerard van Wijk

Hij zou bij het nieuw te bouwen appartementencomplex aan de Loevestein 33 wellicht een exclusieve wolkenkrabber voor verschillende doelgroepen toejuichen, waarbij planmakers eens creatief te werk gaan. Ook andere fracties vinden dat het in dit geval wel wat hoger mag worden dan acht verdiepingen.

GETRANSFORMEERD Het vrijwel leegstaande kantorencomplex aan de Loevestein wordt getransformeerd naar woongebouwen, plus een nieuw te bouwen appartementencomplex. Bij elkaar 370 appartementen. Omdat deze ontwikkeling niet past in het geldende bestemmingsplan moet de raad zich erover uitspreken. ,,Er is een uitvoerige omgevingsdialoog geweest, tussen ontwikkelaar en omwonenden”, zegt de wethouder. ,,Hun inbreng in de plannen is heel waardevol, er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met hun wensen.” 

Sinds 1973 was verzekeraar Nationale Nederlanden gebruiker van het kantorencomplex, waar in de hoogtijdagen 1100 mensen werkten. In Ede is het meer bekend als het pand van Victoria Vesta. Acht verdiepingen is volgens de ontwikkelaar beduidend lager dan de omliggende hoogbouw, 12 tot 14 verdiepingen. Het gaat om een gevarieerd aanbod van woningen: 55 procent sociale huurwoningen, 30 procent vrije sector huurwoningen en 15 procent zorgwoningen met gemeenschappelijke ruimten.

WONINGNOOD Van Burgerbelangen is bekend dat zij niet heel Ede willen volbouwen, ten koste van groen. Maar dat geldt niet voor deze ontwikkeling. Er is immers wel woningnood. Taeke Boersma (CDA) vindt dat de locatie hoogbouw goed kan verdragen. Harry van Huijstee (PvdA) spreekt van een mooi aantal woningen en een interessante verdeling sociale huur en zorgwoningen. 

Daan Weststrate (ChristenUnie) vindt het eveneens een mooi plan, ook al omdat het aanwezige groen blijft behouden. Hij vraagt wel aandacht voor de verkeerssituatie, met name bij en rond winkelcentrum Bellestein. Judith Klostermann (GroenLinks) is ook enthousiast, hergebruik van gebouwen is prima. Thimo Harmsen (VVD) lijkt het verstandig het gesprek met de ontwikkelaar en omwonenden goed te begeleiden.

Gert Jan Koster (GemeenteBelangen) heeft nog een tip. Wellicht kan de Veenendaalse ontwikkelaar Frank van Woerden ervoor zorgen dat het carillon, dat nu opgeslagen is, op een mooie plek in het wooncomplex terugkomt. Daarmee is tevens een stukje erfgoed, als herinnering aan Victoria Vesta, van de ondergang gered. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie