Afbeelding
Pixabay

Edese raad verdeeld over ontwikkeling zonnevelden

6 november 2020 om 18:00 Natuur en milieu

EDE Ellen Wijnsouw van de gelijknamige fractie verzoekt in het oordeelvormende gedeelte van de raadsvergadering het agendapunt zonnevelden van de agenda te halen. ,,Het is té snel en onzorgvuldig op agenda gezet. De participatie is niet goed tot stand gekomen, er moet eerst een gesprek met de agrariërs komen.” Zij wordt gesteund door SGP, Burgerbelangen en Ede Nu, maar een raadsmeerderheid wil het wel behandelen. Dan blijkt het ook ditmaal, na het echec van het zonneveld bij Nergena, geen gelopen race.

Niet iedereen is overtuigd van de juiste keuze, met name voor wat betreft een zonneveld aan de Lange Rijnsteeg in Bennekom (11,1 hectare). Ook is het de vraag of omwonenden en bij het Binnenveld betrokkenen, verenigd in de Binnenveldse Energie Strategie (BES), of een commerciële ontwikkelaar bij de inrichting moet worden betrokken. De twee andere zonnevelden zijn gepland aan de Wolfsdijk in Ede (3,3 hectare) en de Blaakweg in de Harskamp (7,7 hectare). Het verschil met het nabij gelegen, en afgeserveerde zonneveld bij Nergena in Bennekom, is dat de grond ditmaal eigendom is van een boer.

Nogal wat fracties vinden, in navolging van Wijnsouw, dat eerst met omwonenden overleg moet worden gevoerd. Nog niet duidelijk is of de raad akkoord gaat dat het college met een aanwijzingsbesluit afwijkt van de regel dat de raad eerst een verklaring van geen bezwaar moet afgeven. Dat moet blijken wanneer de raad donderdag 12 november in een besluitvormende vergadering praat over de selectieprocedure grote zonnevelden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie