Afbeelding
Nando Eskes
Column

Knopen tellen in Knopengein

11 november 2020 om 13:15 Opinie

EDE Vandaag begint het carnaval. De elfde van de elfde. In Ede is de Heideoptocht een jaarlijkse happening. Maar ik groeide op in Knopengein met de grootste carnavalsoptocht boven de rivieren. Altijd op zondag. En altijd stond de optocht urenlang stil midden op De Plaats, het centrale plein van dit middeleeuwse stadje. Links en rechts tegenover elkaar de twee dorpscafés, aan de overkant een sigarenwinkeltje en ons herenhuis, waarin het hoofd van de hervormde School met de Bijbel met zijn gezin woonde, aan deze zijde als hoogste gebouw de blikvanger.

Nando Eskes

Vanachter de gesloten luiken probeerden mijn broers, zusje en ik, thuisgebleven van de op die zondag onbereikbare zondagsschool, een glimp van de fantastische rollende bouwwerken op te vangen. Slierten mensen verplaatsten zich al zingend heen-en-weer-over-het-plein het ene café in, het andere café uit. Opeens klonk er ook gejoel in ons huis. Boven in de badkamer, hoog in de muur, stond een klein raampje open. Een praalwagen vond dit lek in het hervormde bastion, frommelde de confettislurf naar binnen en blies een flinke lading pretpapier feestelijk naar binnen.

VERPULVERING Dat kleine openstaande raampje hebben we nodig om maatschappelijke verpulvering te voorkomen. Vorige week vroeg ik Tweede Kamerleden of het geen tijd wordt om te gaan omdenken. Of we evenementen, kerkbezoek, restaurantbezoek kunnen gaan benaderen vanuit je-kunt-gezond-zijn, niet vanuit je-kunt-ziek-zijn. Of we daar de nieuwe blaastesten voor kunnen gebruiken. Beleidsmakers passen de blaastest nu in het controlebeleid in, in de teststraten, in de negatieve organisatie van het je-kunt-ziek-zijn.

POSITIEF Maar zet die blaastesten juist in vanuit een positieve houding van je-kunt-gezond-zijn. Je wilt naar een evenement? Blaas bij de ingang en loop door bij een negatieve test. Of haal een niet vervalsbare toestemming die een dag geldig is als toegangsbewijs. Van negatief controlerend beleid naar positief mogelijk-makend beleid.

DENK OM Sommigen praten over nog een jaar beperkende maatregelen. Dat is slecht. Dan maak je je te makkelijk af van de vernietiging die nu plaats vindt. Met minder controle kunnen we meer doen. De positieve kant op. Even wat confetti en feestvreugde door het raampje pompen. Van de Tweede Kamerleden vernam ik niets. Raadsleden dan? Ede is ook jullie dorp. Je kunt je niet verschuilen achter ‘het is landelijk beleid’. Tel je knopen en denk om.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reageren op deze column kan rechtstreeks naar de auteur of via ede.stad@bdu.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie