Afbeelding
Warmtebedrijf Ede

Steeds meer bestaande woningen aangesloten op warmtenet in Ede

10 november 2020 om 10:33 Natuur en milieu

EDE Het einde van het jaar nadert en Warmtebedrijf Ede maakt de balans op. Het Edese bedrijf dat groene warmte levert via haar warmtenet, meldt dat een gezamenlijke ambitie met de provincie Gelderland, de gemeente Ede en Woonstede zo goed als behaald is. De partijen streefden ernaar om eind van dit jaar 20.000 ‘woning-equivalenten’ (woningen en bedrijven) te hebben aangesloten op het warmtenet. ,,Er wordt nog hard gewerkt aan de laatste loodjes”, aldus Warmtebedrijf Ede.

Een woning-equivalent (WEQ) is een eenheid om woningen en andere panden met elkaar te kunnen vergelijken. Toen in 2013 gestart werd met het warmtenet in Ede, werden er volgens Warmtebedrijf Ede 4000 WEQ aangesloten. Drie jaar later steeg dat aantal naar 7000, waarvan circa 5000 woningen en 2000 bedrijven.

,,Uniek aan Ede is dat er op dit moment al ruim 6.000 WEQ aan bestaande woningen zijn aangesloten op het groene warmtenet”, aldus het bedrijf in een persbericht. ,,Dit is bijzonder omdat hiervoor in Ede ten eerste geen subsidie voor Aardgasvrije Wijken nodig is geweest en ten tweede omdat deze aansluitingen gerealiseerd zijn op basis van vrije keuze.”

De komende jaren wil Warmtebedrijf Ede het warmtenet nog verder uitrollen. Naast de biogrondstoffen die worden benut om de warmte op te wekken, worden hiervoor volgens het bedrijf binnenkort ook collectieve zonnewarmte, restwarmte van de industrie en aardwarmte uit Ede ingezet.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie