Afbeelding
heliflight.nl
Analyse

Democratie is georganiseerd wantrouwen

16 november 2020 om 12:05 Politiek

EDE Democratie is als een vlot. Het zinkt niet, maar je hebt wel altijd natte voeten. Een gezegde. Afgelopen raadsvergadering zonk het vlot in Ede daadwerkelijk. Ter behandeling stond de programmabegroting 2021-2024 op de agenda, de stand van zaken en een vooruitblik. Met algemene beschouwingen van alle fracties. Dat zou het politiek-bestuurlijke hoogtepunt van het jaar moeten zijn, maar het werd een dieptepunt. 

Gerard van Wijk

De beschouwingen waren al aardig ver gevorderd toen de SGP om schorsing vroeg. De burgemeester dacht aan tien minuten, maar er werd gevraagd om een half uur. Daar keek de burgemeester wel van op. Immers, het handelde op dat moment om een motie van de SGP over de balustrade van de publieke tribune in de raadszaal. 

De indieners van de motie vinden het van groot belang dat inwoners van Ede raadsvergaderingen op fatsoenlijke wijze kunnen bijwonen. En een doorzichtige glazen wand is ,,voor vrouwen vrouwonvriendelijk wanneer zij een rok of jurk dragen”. Tja, tot nu toe werd dit niet als een onoverkomelijk probleem gezien, maar het kan wellicht een ‘dingetje’ zijn. Alleen, een half uur schorsing voor dit voorstel om een vrouwvriendelijk alternatief aan te brengen ,,en de kosten van de vervanging te zoeken in de begroting”?

AMENDEMENTEN Het bleek om iets anders te gaan. De coalitiepartijen (CDA, ChristenUnie, GemeenteBelangen, GroenLinks en VVD) hadden geen enkel amendement of motie ingediend. Dat hadden ze uiteraard van te voren met elkaar afgesproken. Op zich merkwaardig dat je bij een programmabegroting alles kennelijk prachtig vindt en geen enkel voorstel weet te bedenken waar het wellicht beter kan. Dan blijft er van dualiteit weinig over. 

Dat stoorde de oppositiepartijen die bij elkaar wel zestien amendementen en moties hadden bedacht. Die werden zonder uitzondering door het college ontraden, met hier en daar een toezegging op details. Op een bepaald moment in de discussies werd dat de oppositiepartijen te gek. Wat doen we hier nog als alles al is afgetimmerd alvorens we gaan vergaderen, was de teneur. We worden niet serieus genomen, werd gezegd. Begrijpelijk, al werd er van de kant van de ChristenUnie nog gepoogd de indruk weg te nemen dat er opzet in het spel was. 

Er werd niet meer gestemd over de amendementen en moties. Dat wilden de oppositiepartijen niet meer, ze trokken alle voorstellen in. Wellicht hadden ze de stemmingen kunnen afwachten en daarna kunnen concluderen dat het trekken aan een dood paard was. Zo werden daden omgezet in woorden. Democratie is georganiseerd wantrouwen, dat is ook een gezegde. Een schoolvoorbeeld van dit gezegde werd ten tonele gevoerd in de Edese raadszaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie