Delano Spenrath: ,,De energie, de mensen, de afwisseling van modern en hiphop. Het viel allemaal precies op z’n plek.”
Delano Spenrath: ,,De energie, de mensen, de afwisseling van modern en hiphop. Het viel allemaal precies op z’n plek.” Marlies Haitsma/Bureau Spotlight
Bureau Spotlight

Edenaar Delano danste in Londen, maar moest stoppen door corona

17 november 2020 om 16:30 Mensen

EDE Bureau Spotlight portretteert professionele creatievelingen die door de coronacrisis thuis zitten. ,,Ik heb mezelf eerst moeten terugtrekken in een huisje aan de Zuid-Engelse kust. De overgang van elke dag keihard werken, repeteren en optreden naar een compleet lege agenda was voor mij te groot.”

Marlies Haitsma/Bureau Spotlight

Met een zwart trainingspak en zijn rits hoog opgetrokken staat Delano voor het danscentrum aan de Peppelensteeg in Ede te wachten. Twee sprankelende ogen kijken je recht aan. Hij doet de deur open, loopt de danszaal in en laat zichzelf rustig in een zwarte zitzak vallen. Zijn dagelijkse dansshows in Londen hebben plaats moeten maken voor een ander leven in Ede. ,,Ik heb net fitnesstraining gegeven bij het sportcomplex om de hoek.”

YOU CAN DANCE De poorten naar de professionele danswereld openen in 2012 als Delano Spenrath (26) deelneemt aan het populaire televisieprogramma So You Think You Can Dance. Niet snel daarna breekt hij zijn dansopleiding bij Codarts vroegtijdig af en besluit de wereld in te gaan. Hij omringt zich met ‘s werelds beste dansers. Voor dansprojecten woont hij onder meer in Wenen, op cruiseschepen in Latijns-Amerika en Brazilië en in Engeland. Maar zijn plek vindt hij pas echt als hij in London bij dansgezelschap ZooNation mag auditeren.

Delano gaat rechtop zitten. Zijn handen bewegen mee omhoog. ,,Ik had nog niet eerder het gevoel gehad van: ja, dit is mijn droom. Hier hoor ik.” Zijn stem wordt luider: ,,De energie, de mensen, de afwisseling van modern en hiphop. Het viel allemaal precies op z’n plek.”

In zijn pauze krijgt Delano te horen dat hij is toegelaten bij zijn droomcrew ZooNation. Delano kijkt omhoog. ,,Dat was wel een emotioneel momentje, ja!”

Hij draait mee in twee grote Londense producties. Eén theatershow is gebaseerd op een vluchtelingengezin dat hun leven probeert op te bouwen in een ander land. Het heeft Delano’s perspectief op soortgelijke maatschappelijke zaken verrijkt. ,,Om mij in te leven in zo’n verhaal kijk ik documentaires en lees ik er veel over. Ik heb onwijs veel respect voor deze mensen.” Tijdens het researchproces spreekt hij met vluchtelingen die dit proces zelf hebben doorgemaakt.

MOET KLOPPEN Delano’s dansbeweging en zijn optredens zijn nooit zonder betekenis. ,,Het verhaal dat ik dans moet kloppen. Elke beweging en ademhaling moet recht doen aan het verhaal. Met mijn performance wil ik tegen de vluchtelingen zeggen: ‘Ik zie jou!’”

A Message in a Bottle is geproduceerd door de prijswinnende choreografe Kate Prince, die gebruikmaakte van de muziek van de wereldberoemde Britse muzikant en zanger Sting. De show wordt opgevoerd in het Peacock Theatre, waar bijna duizend mensen in de zaal kunnen. Op de vraag hoe de show is ontvangen, antwoordt Delano: ,,Het applaus stopte niet, we moesten elke keer weer terug komen. Dat gevoel is onbeschrijfelijk. Die kick. Daar doe je het voor.”

Eigenlijk is het nog steeds pijnlijk

Als hij op een avond voor een dicht theater staat, weet hij meteen dat het mis is. ,,Ik pakte gelijk mijn telefoon en kreeg het bericht waar ik al bang voor was: de productie wordt stilgelegd.”

Dan volgt de vraag of ze allemaal hun spullen willen ophalen, want het ziet er niet naar uit dat de zalen op korte termijn weer open gaan. ,,Ik voelde mij leeg, dat gevoel is lastig te beschrijven”, vertelt Delano terwijl hij zijn handen bij elkaar brengt en naar voren kijkt. ,,Het is wel emotioneel, eigenlijk is het nog steeds pijnlijk.”

OVERDENKEN De impact van corona is er financieel, maar vooral mentaal. ,,Eigenlijk was die emotionele impact onverwacht groot op mij. De danswereld die opeens stilstond. Mijn wereld. Mijn leven. Ik heb tijd nodig gehad om alles rustig te overdenken.”

Hij besluit het drukke Londen te verlaten, maar Engeland nog niet. In een huisje aan de zuidkust neemt hij de tijd om na te denken. ,,De overgang van elke dag keihard werken, repeteren en optreden naar een compleet lege agenda was voor mij te groot. Het heeft echt lang geduurd voordat ik mijn mind heb kunnen switchen,” vertelt Delano openhartig.

Het is fijn om nu bij mijn ouders te zijn

Een aantal keren kan hij zich beroepen op uitkeringen in Engeland, maar dat is gestopt omdat hij weer in Nederland is. Delano is sinds de zomer terug in Ede.

Hij vertelt opgewekt: ,,Mijn ouders hebben alles gegeven voor mijn carrière, het is fijn om nu bij ze te zijn.’’ Waar hij de dagen eerst vult met vissen in het park en het ontmoeten van vrienden, werkt Delano nu bij een sportschool, geeft hij danstraining en is hij bezig met een AALO-opleiding tot fitnessinstructeur. Geld komt langzaam binnen dankzij freelance modellenwerk.

EERSTE PERFORMANCE Als zelfstandig artiest staat hij ingeschreven bij verschillende (internationale) agentschappen voor dans- en modellenwerk. ,,Maar dat werk is altijd onzeker, door corona helemaal.’’

Delano’s eerste televisieoptreden sinds corona is afgelopen maand bij het Gouden Televizier Ring-Gala in Carré, Amsterdam. De dansaanvragen trekken weer voorzichtig aan. Hij ziet dat bedrijven online performances willen aanbieden. Alleen zicht op een terugkeer naar Londen is er voorlopig nog niet.

Op de vraag of corona hem ook iets heeft geleerd, antwoordt hij triomfantelijk: ,,Ik heb geleerd dat je elke kans moet aangrijpen, want je weet niet wanneer het stopt! Maar eigenlijk ben ik vooral dankbaar voor waar ik allemaal al heb mogen dansen.”

Dit onderzoeksdossier van Bureau Spotlight gaat over cultuur, kunst en corona. Wij praten graag met de lokale creatieve makers! Wat zijn jullie ervaringen? Schroom niet en stuur ons een mail via bureau@bureauspotlight.nl, dan nemen we contact met je op!

Lees ook interviews van Marlies Haitsma met de Edese dansschoolhouder Jarino Tummers, vriend van Delano, en beeldend kunstenaar en fotograaf Salman Ezzammoury.

Bureau Spotlight, lokale onderzoeksjournalistiek in de Foodvalley, is een samenwerking van BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek in Ede. Mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Delano Spenrath.
Delano Spenrath in het danscentrum aan de Peppelensteeg in Ede.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie