,,De zon die boven de bomen verschijnt, laat de heide verkleuren.''
,,De zon die boven de bomen verschijnt, laat de heide verkleuren.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Ik wil de natuur vastleggen zoals ze echt is’

18 november 2020 om 15:43 Natuur en milieu

EDE Bijna iedereen die fotografeert, weet dat er bij foto’s veel wordt gemanipuleerd. Vaak wordt op foto’s alles nét wat mooier afgebeeld of is de foto een volledige setting.

Michael de Vries

Zelf ben ik daar totaal geen voorstander van. De foto’s en video’s die ik maak, moeten écht zijn. Geen trucage, geen nabewerking of photoshop, maar gewoon puur natuur. De natuur vastleggen zoals ze echt is.

BESTE LICHT Kijkend naar het programma ‘Het perfecte plaatje’ zie ik bij iedere opdracht dat ze foto’s wel bewerken. Hoewel ik het niets vind, is het hun goed recht natuurlijk.
Ook werken de kandidaten bij iedere foto met lichtschermen om het beste licht op de foto te krijgen. Het beste licht? Ik vraag me af of het beste licht uit lampen komt? Onlangs, tijdens een les aan mijn klas, besprak ik met de kinderen wat licht is. Licht bestaat uit de zeven kleuren van de regenboog, maar als we deze samen zien, lijkt het één kleur.
Toch blijft voor mij het beste en mooiste licht het licht waarvoor we niets hoeven doen...

NIET SLIM Vorige week zondag was een perfecte ochtend. Het was koud, er hing een dun laagje mist en het beloofde een mooie herfstdag te worden.
Ik google even op ‘zonsopkomst’ en zie dat de zon opkomt om precies 7.46 uur. Ik kijk naar mijn beeldscherm, rechtsonder staat 7.29. Haal ik het om snel naar de heide te fietsen?

De vraag stellen, is hem beantwoorden. Twee minuten later zit ik op de fiets. Statief achterop en camera in de rugzak. In alle haast was ik handschoenen vergeten, achteraf niet heel slim.

KNALORANJE Op de heide zet ik mijn fiets tegen een bord. Boven een bomenrij verkleurt de lucht al. De zon is nog niet te zien, maar zo in de ochtend kan dat secondewerk zijn. Snel schroef ik met half bevroren vingers mijn camera vast op het statief. Nog geen minuut later verschijnen de eerste knaloranje kleuren tussen de bomen. Mijn camera laat ik ‘timelapses’ maken. Zo kan ik de beelden versneld terugkijken.

De zon die boven de bomen verschijnt, laat de heide verkleuren. De mist die er hangt ‘danst’ als het ware boven de heide en veel mensen stappen even van de fiets om te kijken. Als je het hebt over de beste verlichting voor de foto blijft dat voor mij toch echt gewoon de zon.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Tips voor Michael of reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie