Afbeelding
Job Oldegbers

Impactmonitor corona: ‘Lichte toename werkloosheid en faillissementen in Ede’

18 november 2020 om 18:00 Corona Coronavirus

EDE De coronacrisis is nog niet sterk terug te zien in de werkloosheidscijfers en het aantal faillissementen in de gemeente Ede. Wel is er sprake van een lichte stijging. Dat komt naar voren uit actualisatie van de Edese Impactmonitor Covid-19. Deze monitor laat zien wat de invloed is van het coronavirus op de lokale economie en samenleving.

Op basis van de monitor is de verwachting dat de werkloosheid en het aantal faillissementen in 2021 verder zal toenemen. ,,De steunmaatregelen doen hun werk maar het effect voor de lange termijn is nog onzeker”, aldus wethouder Leon Meijer.

,,Waar we ons met name zorgen over maken, is dat vooral inwoners in een kwetsbare positie door de coronacrisis worden getroffen. Neem bijvoorbeeld mensen met een psychische kwetsbaarheid. Door de coronamaatregelen zijn werk, dagbesteding of andere activiteiten buitenshuis voor hen veelal weggevallen. Hiermee is structuur en contact met andere verdwenen. Bij sommige mensen leidt dat tot gevoelens van eenzaamheid en somberheid”, zegt Meijer. Partijen in de sociale basis bundelen de krachten in het platform informele zorg en bieden inwoners in quarantaine waar mogelijk ondersteuning.

Een andere trend die de Impactmonitor laat zien, is dat de druk op de maatschappelijke opvang en de gemeentelijke sociale teams door de coronamaatregelen is toegenomen. ,,Het is goed dat we de actuele ontwikkelingen met behulp van de Impactmonitor nauwgezet kunnen volgen, daardoor kunnen we snel handelen als dat nodig is.’

De gemeente Ede heeft als een van de eerste gemeenten in Nederland een coronamonitor ingesteld. Daarin verzamelt de gemeente allerlei data die een indruk geven van de coronacrisis op het leven en het werken in de gemeente Ede. De geactualiseerde editie van de impactmonitor is bijgewerkt tot en met 11 november 2020 en is te vinden op ede.incijfers.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie