Afbeelding
Arjan van Bruggen

Burgemeester Verhulst: ‘Veerkracht Edese economie verder onder druk’

18 november 2020 om 20:00 Corona Coronavirus

EDE ,,De veerkracht van de Edese economie is verder onder druk komen te staan”, zegt burgemeester René Verhulst. ,,Er zijn sectoren waar het goed gaat, maar voor een aantal sectoren blijft het lastig en moeilijk. Neem bijvoorbeeld recreatie en horeca, daar zijn de gevolgen van Covid-19 groot.”

Gerard van Wijk

Een aantal ondernemers moest vertrekken, het winkellandschap verandert permanent. Er wordt meer online gekocht en de leegstand neemt toe. Een verschijnsel dat zich overigens niet tot Ede beperkt. Op alle fronten is het effect van Covid-19 zichtbaar. Het aantal WW-uitkeringen is in Ede tien procent hoger dan vóór corona. Lokaal hebben 1800 huishoudens een bijstandsuitkering, dat is ook een stijging. ,,Dat spoort met het landelijke beeld.” Evenals het aantal mensen dat te maken krijgt met schuldhulpverlening. In oktober kwamen er 48 nieuwe meldingen.

DUIVELS DILEMMA ,,December komt eraan. Het wordt een moeilijke afweging wat kan en niet kan. Aan de ene kant heb je de gezondheid van mensen en aan de andere kant de economie. Het is een duivels dilemma.” Verhulst hoopt dat er medio december een beetje perspectief gegeven kan worden, bijvoorbeeld aan restaurants. ,,Dan is weer de vraag wie wel en wie niet, een grijs gebied.” 

Sinds september is er een lichte toename van het aantal faillissementen in Ede, terwijl er eerder dit jaar zelfs sprake was van een daling. Het college maakt zich verder zorgen over inwoners in een kwetsbare positie die door de coronacrisis worden getroffen. Werk, dagbesteding of andere activiteiten buitenshuis zijn weggevallen en dat leidt tot eenzaamheid en somberheid. ,,We zien ook dat de oudere vrijwilligers minder inzetbaar zijn. Zij zijn natuurlijk voorzichtig, ze durven zelf niet”, weet de burgemeester.

Eenzaamheid onder ouderen, maar ook jongeren, wordt langzamerhand zichtbaar nu het virus het gehele jaar heeft beheerst. ,,Jongeren vervelen zich. Veel kan niet, maar gelukkig kunnen ze nu wel sporten.”

De oproep om gratis mondkapjes te verstrekken is daarnaast door veel ondernemers opgepakt. Maar in enkele grotere ketens is dat nog niet het geval. Verhulst hoopt dat deze ketens zich toch ook nog van hun goede kant laten zien. 

CARBIDSCHIETEN De gemeente is ook bezig met het samenstellen van een draaiboek voor de overgang van oud naar nieuw. Daarnaast is er een landelijk vuurwerkverbod en daar is Verhulst blij mee. ,,Er is nu in ieder geval duidelijkheid en dat is ook voor de handhaving belangrijk.” Het carbidschieten speelt zich in de gemeente af in Otterlo en Wekerom. ,,Dat mag, als het buiten de bebouwde kom is. De noodverordening blijft van toepassing. Het kan leuk zijn als je het goed organiseert en er niet met honderden omheen gaat staan.” Er komen daarnaast vragen op het gemeentehuis over de mogelijkheden voor een extra afhaalloket buiten in de horeca. ,,Als het op eigen terrein is dan gedogen wij dat.” 

De concrete gegevens komen uit de lokale impactmonitor Covid-19, die Ede als een van de eerste gemeenten in het land heeft ingesteld. Daarin verzamelt de gemeente data die een indruk geven van de coronacrisis op het leven en werken in de gemeente Ede. De monitor is te zien op ede.incijfers.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie