Afbeelding
Rabobank Vallei en Rijn

Column Rabobank Vallei en Rijn

16 maart 2018 om 08:10 Advertorial_2

Fijn! De eerste column van het jaar is een feit, ook al is het alweer eind februari. De tijd vliegt. In januari hebben we zeker niet stil gezeten. In mijn vorige column schreef ik al dat er in januari altijd veel inschrijvingen zijn bij de Kamer van Koophandel. Dit jaar was geen uitzondering. Ik heb veel startende ondernemers gesproken en één specifiek onderwerp is mij erg opgevallen….

Ook in 2017 is het aantal starters weer gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Dit keer met 2,7%. Door het aantrekken van de economie, kunnen veel branches profiteren van de huidige economische ontwikkelingen. Het is duidelijk merkbaar. Ik heb de afgelopen anderhalve maand écht veel potentiële ondernemers gesproken, die om deze reden overwegen om voor zichzelf te gaan beginnen. Maar toch hebben velen redenen genoeg om het uiteindelijk niet te doen. Zoals bijvoorbeeld, denken dat het veel geld gaat kosten of omdat ze bang zijn om uit hun comfortzone te stappen. Deze argumenten hoor ik vaak en natuurlijk is het een behoorlijke stap om volledig zelfstandig te gaan. Maar wanneer jij vindt dat jij het verschil kan maken als ondernemer, dan is nu het moment om te starten. Laat je niet leiden door angst en durf ondernemer te worden. Wel adviseer ik je om goed na te denken over hoe jij je onderneming wilt gaan starten. Het schrijven van een ondernemingsplan is hierbij essentieel!

Met een ondernemingsplan breng je namelijk pas echt concreet je kansen, concurrenten en je potentiële klanten uitgebreid in kaart. Dit staat dus los van een financieringsvraagstuk. Dus ook wanneer je start zonder dat je, van bijvoorbeeld de bank, een startkapitaal nodig hebt, is het belangrijk om een goed ondernemingsplan te schrijven. Ik hoor ondernemers nog wel eens zeggen: "Ja, maar het zit allemaal in mijn hoofd." Natuurlijk is dat ook wel zo, maar wanneer je jouw plannen uitschrijft, wordt het een stuk concreter en het helpt je om, bijvoorbeeld na een jaar, terug te kijken of je jouw doelen hebt gehaald. Liefst op de manier zoals je dat had beschreven. Ben je afgeweken van je plan? Stel jezelf dan de vragen: "Waarom ben ik afgeweken? Is dit succesvol geweest?" Een ondernemersplan kan jou dus ook helpen om goed over je bedrijf na te denken, je koers te bepalen en vast te houden. Het is zeker niet alleen bedoeld 'omdat de bank het wil zien.' Op onze website www.ikgastarten.nl kun je alles vinden over het schrijven van jouw ondernemingsplan.

Het startersteam staat voor je klaar! Niet alleen ik, maar ook mijn collega's Marceline, Souad en Wouter kunnen al je vragen beantwoorden. Je kunt ook met je vragen vijf dagen per week binnenlopen op onze kantoren in Veenendaal en Wageningen en op het kantoor in Ede aan de Galvanistraat. Het VR StartersTeam kan jouw vragen ook beantwoorden via de chatfunctie. Deze vind je op rabobank.nl/vr bij 'klantenservice'. Ook kun je ons bellen op nummer (0318) 660 664 of stuur een e-mail naar vrstartersteam.vr@rabobank.nl. Voor elk goed plan vinden wij de weg! Joey Borgers Starterscoördinator Rabobank Vallei en Rijn.

Rabobank Vallei en Rijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie