Floris - Jan den Houting en Patrick Bruijnes (rechts) op het veld waar zij het liefst vertoeven.
Floris - Jan den Houting en Patrick Bruijnes (rechts) op het veld waar zij het liefst vertoeven. Eip Janssen

Hockeyers trots op MHC Ede

21 november 2020 om 13:46 Hockey

EDE ,,Je kunt de coronacrisis en alle sores daaromheen als op zijn zachts gezegd ‘ongelukkig‘ bestempelen. De impact is groot. Maar bij MHC Ede is geprobeerd daaraan ook een positieve draai te geven. Wij waren al een echte familieclub. Maar dat gevoel is in coronatijd alleen maar steviger geworden”, openen”, Patrick Bruijnes (21) en Floris-Jan den Houting (23).

Eip Janssen

,,Er ging woensdag 14 oktober een dikke streep door de hockeycompetitie. De trainingsmogelijkheden werden door de maatregelen rond het coronavirus beperkt. Dan kun je twee dingen doen. Stilzitten en afwachten of alternatieven kiezen binnen de mogelijkheden”, gaan Patrick en Floris-Jan enthousiast verder.

Het duo maakt deel uit van de binnen MHC Ede opererende technische commissie. ,,Met onze collega’s Tony Ouwendijk, Peter Sauer, Anko Teulen en Lukas Westra zijn we gaan brainstormen over mogelijkheden. Het mooie van onze commissie is dat het goede een doorsnede is van alle geledingen binnen de hockeyclub.”

BREED DRAAGVLAK MHC Ede telt ruim 700 leden waarvan bijna 450 jeugdleden. ,,Op maatschappelijk gebied vervult de club een belangrijke positie. Wij hebben als slogan ‘Lets Stick Together’. Maar dat samen spelen voor en na corona is niet zomaar een kreet maar ook werkelijkheid. Elke zaterdag is het op ons sportpark een drukte van belang. Uiteraard met in achtneming van de daarvoor geldende coronaregels. De hockeyclub bruist van hoog tot laag. Geen speler van de heren of vrouwen hoofdmacht voelt zich te groot de jeugd te helpen een nog betere hockeyspeler te worden. En omgekeerd genieten de jeugdspelers daarvan met volle teugen. Om dat familiegevoel uit te dragen wordt er elke zaterdag een programma aangeboden aan de jeugd” gaat Patrick Bruijnes verder.

Hij ademt het hockeyvirus net als Floris- Jan den Houting uit. ,,Initiatieven nemen en ons deze zaterdagen inzetten was voor ons geen moeten maar mogen. Wij mogen het succesverhaal vertellen. Maar dat enthousiasme om samen de hockeyzaken aan te pakken gaat door de hele vereniging heen. Naast onze commissieleden zijn er talloze vrijwilligers elke zaterdag beschikbaar. Of ons dat veel tijd en energie vergt? Iets wat je leuk vindt en boeit gaat vanzelf. Maar het leuke bij de club is eigenlijk dat wij niet op zoek moeten naar vrijwilligers. Maar juist het omgekeerde gebeurt. Men biedt zichzelf aan. Scheidsrechters, coaches en of trainers, corona coördinatoren taken invullen. Het zijn er elke zaterdag minimaal vijftig gaat zonder problemen”, glundert Floris-Jan den Houting.

Op basis van een aantal ideeën aangedragen door Peter Sauer is een plan van aanpak uitgewerkt voor vijf zaterdagen.

AANBOD ,,Simpel weg gesteld hebben we aangesloten bij de nog voorliggende landelijke hockey competitieplanning. Alleen moest die nu anders worden ingevuld. Bijna vierhonderd jeugdspelers tot 18 jaar bieden wij een programma aan. Dat kan variëren van teamwedstrijden 11 tegen 11 tot 8 tegen 8. Bij het eerste onderdeel laat je teams tegen elkaar spelen. Bij het tweede onderdeel mixen we de jeugdspelers per leeftijd. En laten we meisjes en jongens samen spelen. Hoe we tot de samenstelling van de teams komen? Wij kennen echt heel veel jeugdspelers dus leggen de eerste teampuzzel. Daarna vraag je voor de zekerheid bij trainers na of de indeling klopt. Uiteindelijk proberen we gelijkwaardige teams samen te stellen. Als het ene team met bijvoorbeeld 10-0 van het andere hockeyteam wint is er voor alle spelers weinig aan. Wij houden ook geen rangen en standen bij. Het competitie-element is niet leidend maar het hockeyplezier. Het gaat er echt om dat MHC Ede in coronatijd alle leden wat aanbiedt. Het behoudt maar wellicht ook nog anderen enthousiast maken voor de hockeysport staat voorop.” 

Dat laatste is op de eerste zaterdag (14 november, red.) bij wat informeren bij de aanwezige hockeyjeugd volledig geslaagd. ,,Ik weet wat je bedoelt. Vorige week zaterdag was de afspraak dat spelers van heren en vrouwen hoofdmacht de jeugd zou trainen. Je verwacht dan een paar spelers. Maar van beide teams waren alle spelers en begeleiding aanwezig. Het onderstreept niet alleen onze doelstelling van de club: Samen spelen. Maar gaf de jeugdspelers een onvergetelijke trainingsdag. Je hoorde vaak dat ze later ook graag in het eerste team van MHC Ede willen spelen. Laat ze deze herinnering koesteren”, weet de bijna fulltime als hockey coördinator bij Ede en Laren werkzame Den Houting.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding) 


Patrick Bruijnes en Floris - Jan den Houting (rechts) voor de fotogalerij in het prachtige MHC Ede clubhuis. (foto Eip Janssen).

OUDERS De ouders mogen deze zaterdagen niet komen kijken bij de wedstrijdjes die hun zoon of dochter speelt. ,,Dat geeft binnen de club nauwelijks problemen. Leuk is misschien wel om te vermelden dat wel een aantal wedstrijden via een YouTube kanaal worden uitgezonden. Die livestream kan een ouder volgen. Op onze site www.mhc-ede.nl staat dat vermeld”, vult Floris - Jan aan.

Zijn collega Patrick Bruijnes (Student opleiding Automotive) kijkt al naar de komende winterperiode.

,,Er is een streep gezet door de zaalcompetitie bij het hockey. Dat heeft de hockeybond onlangs besloten. Dat betekent dat deze winter niet binnen kunnen trainen en spelen. Geen zaaltrainingen of wedstrijden worden gepland. Daar zijn een paar redenen voor. De hockeybond hoopt ergens in januari 2021 als het coronavirus meewerkt en de overheid de maatregelen iets versoepelt weer op enigerlei niveau de competitiewedstrijd op te starten. Het blijft echt koffiedik kijken of dat gaat lukken. Maar hoop moet je houden”, zegt Bruijnes. 

,,Ook in dat kader gaan we bij de club kijken naar de mogelijkheden en niet onmogelijkheden. Ik ben er zeker van dat wij op alle niveaus samen initiatieven kunnen en willen ontwikkelen. De creativiteit is hoog”, vult Patrick Bruijnes lachend aan.

TRAINEN Net als in vele andere sporten is trainen in coronatijd soms een lastige opgave. ,,Dat is zeker. Maar daarbij moet wel een onderscheid worden gemaakt naar senioren en jeugd. En zelfs binnen de jeugd heb je weer te maken met andere regels.”

De senioren mochten eerst in viertallen, later in tweetallen en nu weer in viertallen trainen. Wel is de anderhalve meter afstand een voorwaarde. Competitiewedstrijden zijn uit den boze.

,,Dat vraagt om na te denken hoe je oefensessies aantrekkelijk maakt. De eerste teams zijn weer begonnen. Voor de trainers is het een uitdaging die ook zij nooit eerder hebben meegemaakt. Bij de jeugd tot twaalf jaar is er weinig veranderd. Daar is de anderhalve meter afstand niet aan de orde. Dat is wel weer het geval bij de jeugd in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. Daar benadrukken onze trainers zich daaraan te houden. Een van de zaken die wij nadrukkelijk aanhalen is dat we blij mogen zijn nog te mogen trainen. Gelukkig is het wel een leeftijd waarin dat besef doordringt. Voor zover ik kan overzien geeft het niet of nauwelijks problemen”, aldus Floris- Jan den Houting.

Het duo wijst er terecht nog op dat binnen MHC Ede vele gekwalificeerde trainers werkzaam zijn. ,,Hij wil er eigenlijk niet van weten. Maar het is de verdienste van Peter Sauer. Binnen de vereniging is hij een van de animatoren van de trainerscursussen. Zijn didactische gaven en ervaring helpen ons daarbij.”

TREFFEND De actieve technische commissie heeft binnen MHC Ede plannen genoeg de coronatijd in te vullen. ,,Daarbij mag niet onvermeld blijven dat het bestuur onze activiteiten niet alleen waardeert maar ook steunt. Wij krijgen veel vrijheid om binnen de gegeven kaders het hockeyplezier binnen de club hoog te houden. Misschien is hetgeen onze voorzitter Alex Kiffen onlangs schreef wel het meest passende slot van dit gesprek: ‘MHC Ede, dat zijn wij samen. Een familievereniging met leden, vrienden en ouders die voor elkaar klaarstaan en met volle energie hun schouders onder de club en het verenigingsleven zetten. Ook in tijden dat het minder gaat. En dat is van onschatbare waarde’. Dat wij daaraan een steentje mogen bijdragen vervult ons met trots”, vervolgen Patrick Bruijnes en Floris – Jan den Houting.

MHC Ede biedt ook niet leden de mogelijkheid om op zaterdag mee te komen doen. Wel moet je je vooraf even aanmelden. Dat kan via het emailadres: secretariaat@mhc-ede.nl.

,,Wij nemen altijd contact met je op”, sluiten Floris - Jan en Patrick gedecideerd af.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie