Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

‘Neem een stap voorwaarts’ zegt Ederveen tegen college

24 november 2020 om 20:14 Politiek

EDERVEEN De initiatiefgroep zag het eigenlijk al gebouwd worden: een multifunctioneel centrum in Ederveen. Inclusief alle functies die een dorp nodig heeft: (een nieuw) dorpshuis, een ruimte voor de Hersteld Hervormde Kerk, ruimte voor verenigingen en commerciële ruimtes voor de peuterspeelzaal en een fysiotherapeut. Maar de planontwikkeling is na ruim één jaar en een haalbaarheidsonderzoek stopgezet door het bestuur van de Belangenvereniging Ederveen en dorpshuis De Zicht. Omdat het voorlopig geen zin heeft, er is geen geld en geen locatie.

Gerard van Wijk

Hoofd beheer van het dorpshuis Sjako Dekker kan zich voorstellen dat de gemeente in deze coronatijd niet even een zak met ruim twee miljoen euro op tafel kan leggen om alle wensen in Ederveen te realiseren. ,,Maar wij vinden het wel spijtig dat er nu niet doorgepakt is en er gewacht wordt tot er meer duidelijkheid komt over het beleid ten aanzien van dorps- en buurthuizen. We hadden nu de kans een duurzaam multifunctioneel centrum neer te zetten. Dat zal op termijn toch moeten gebeuren en dan wordt het alleen maar duurder.” Neem een stap voorwaarts, wil Dekker tegen het college zeggen.

De baromzet in het huidige dorpshuis is door de coronamaatregelen nul. ,,We verwachten dat we een compensatie krijgen van de gemeente, daar hebben ze ook geld voor gekregen van het Rijk.” Dekker schat het omzetverlies 60 tot 70 procent. De activiteiten liggen niet helemaal stil, er zijn onder meer muzieklessen, gym, jongeren kunnen nog sporten.

De gemeentelijk woordvoerder van wethouder Jan Pieter Van der Schans laat weten dat het college vorig jaar heeft gezegd het plan vanuit het dorp op haalbaarheid te willen onderzoeken. ,,De conclusie van het onderzoek ligt er nu en wat de gemeente betreft is het onhaalbaar. Een belangrijke reden: het plan laat een financieel gat zien van circa 2,3 miljoen euro. Daarvoor werd een beroep gedaan op de gemeente, maar dat gat kunnen en willen we niet dichten.” Bij de gemeente is wel de bereidheid om mee te denken over het mogelijk maken van de basisfunctie van het dorpshuis, maar Ederveen is niet de enige plek met een buurt- of dorpshuis waar investeringsvraagstukken spelen.

,,Om te kunnen afwegen of en zo ja in welke mate er mee geïnvesteerd kan worden in een nieuw dorpshuis in Ederveen willen we eerst de vraagstukken van álle buurt-, wijk- en dorpscentra onderzoeken en dat duurt nog tot het voorjaar van 2021.” Verder stipt de gemeentelijk woordvoerder aan dat het plan er vanuit ging dat de huidige Calvijnschool vrij komt en kan worden gesloopt. ,,Maar op dit moment blijft het gebouw ook na oplevering van de nieuwe locatie (waarvan recent het hoogste punt is bereikt) nodig om leerlingen van de school te huisvesten. Of de locatie van de Calvijnschool binnen vijf jaar vrijkomt wordt op dit moment onderzocht.

Kortom, het standpunt van de gemeente is helder: het plan is financieel onhaalbaar en de beoogde locatie komt niet op korte termijn beschikbaar. Dekker verwacht de komende periode wel een vervolggesprek met het college over het perspectief ,,dat zij wel haalbaar achten. Er zijn momenteel onvoldoende andere partijen, maatschappelijke of commerciële, geïnteresseerd in participatie. Het multifunctionele centrum zou een laagdrempelig ontmoetingscentrum moeten zijn, met hierin het huidige dorpshuis met alle bijbehorende (sport)verenigingen en activiteiten plus extra sociaal maatschappelijke functies waar nu nog geen invulling aan wordt gegeven.”
Kortom, in Ederveen geven ze het nog niet op.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie