Het warmteinfrabedrijf kan de transport- en distributienetten voor stadsverwarming aanleggen en beheren.
Het warmteinfrabedrijf kan de transport- en distributienetten voor stadsverwarming aanleggen en beheren. Henny Jansen

Onderzoek oprichting publiek Gelders Warmteinfra Bedrijf

30 november 2020 om 12:48 Natuur en milieu

EDE Provincie Gelderland, de gemeenten Ede, Arnhem, Wageningen, Apeldoorn, Lingewaard, Culemborg en Nijmegen en netwerkbedrijf Alliander starten een haalbaarheidsonderzoek naar de juridische, organisatorische en financiële aspecten van een publiek warmteinfrabedrijf voor de regio. 

Het Gelders Warmteinfra Bedrijf moet helpen om de overschakeling van aardgas op duurzame warmte te versnellen. Het warmteinfrabedrijf kan de transport- en distributienetten voor stadsverwarming aanleggen en beheren. Voor de productie en levering van warmte wordt samengewerkt met (private) partijen. 

Het haalbaarheidsonderzoek is naar verwachting in het voorjaar van 2021 klaar. De resultaten worden dan aan provinciale staten en de betrokken gemeenteraden voorgelegd. 

GRONINGS GAS Jan van der Meer, gedeputeerde energietransitie: ,,Het tempo waarin woningen worden aangesloten op duurzame warmtebronnen is nu te laag. Als overheid kunnen we ervoor zorgen dat ook in de toekomst mensen op een betaalbare manier en onder goede voorwaarden een warm huis hebben zonder gebruik te hoeven maken van Gronings aardgas. Ik ben heel blij dat we nu samen met de gemeenten gaan onderzoeken of het Gelders Warmteinfrabedrijf er kan komen.”

OVERSCHAKELING ,,In Gelderland hebben we al verschillende grootschalige warmtenetten. Bijvoorbeeld in Arnhem en Nijmegen waar vele duizenden woningen worden verwarmd via de restwarmte van de afvalenergiecentrales in Duiven en Weurt. Maar ook Ede, waar snoeihoutcentrales het warmtenet voeden en waar geothermie het in de toekomst mogelijk overneemt. Verwarming hoort, net als energie en internet, bij de vitale infrastructuur en het leveren van warmte via een collectief systeem zie ik daarom echt als een publieke dienst. Een publiek warmteinfrabedrijf zou ons echt helpen in de overschakeling naar een duurzame wereld”, aldus gedeputeerde Van der Meer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie