Studenten Dulon College in de gezonde schoolkantine
Studenten Dulon College in de gezonde schoolkantine Technova College fotografie student Stefan Middelhoven

Advies Voedselraad: kies voor brede aanpak overgewicht bij jongeren

30 november 2020 om 13:10 Zorg

EDE Kies voor een brede integrale aanpak, adviseert de Edese Voedselraad aan de gemeente. ,,Overgewicht en gezonde leefstijl hangen samen met verschillende onderliggende problemen zoals armoede, sociale achterstand, lichamelijke en psychische problemen.” De Voedselraad heeft adviezen uitgebracht over een gezonde leefomgeving voor jongeren. Na de zomer is zij zich gaan verdiepen in het thema gezonde leefomgeving voor ouderen thuis en in de zorg.

Gerard van Wijk

Vooraf dienen gemeenschappelijke, meetbare en meerjarige doelstellingen gesteld te worden. Een negental adviezen kunnen volgens de Voedselraad worden gerealiseerd door een lokaal loket in te richten waar relevante lokale partijen naar toe kunnen voor vraag gerichte hulp. Tevens kunnen lokale makelaars die goed op de hoogte zijn van alle initiatieven en partijen actief gaan stimuleren en helpen om deze initiatieven optimaal te benutten. ,,Niet het programma of het initiatief staat dan centraal, maar de vraag en de plannen van de scholen en jongeren zelf. Het gaat om zo concreet mogelijke hulp en het ontzorgen van scholen als het gaat om het aanvragen van subsidies.

KWALITEIT Volgens wethouder Leon Meijer vormen de adviezen mooie aanvullingen op de kennis en ervaring in het gemeentehuis. ,,De Voedselraad is twee jaar geleden in het leven geroepen met als doel de kwaliteit van het voedselbeleid van de gemeente Ede op een nog hoger niveau te brengen en te houden. De Voedselraad wordt onafhankelijk georganiseerd door Stichting SmaakStad Ede en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Zij houdt de gemeente een spiegel voor, is aanjager van nieuw beleid en verbindt de verschillende partijen in de voedselketen om de samenwerking te bevorderen en inspiratie bij elkaar op te halen. In de Voedselraad zitten inwoners, ondernemers en food-deskundigen.”

Ede werkt samen met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht op het thema gezonde voedselomgeving. Doel is stappen te zetten om een gezonde voedselomgeving voor de inwoners te verwerkelijken. ,,Gezonder en duurzamer voedsel in en rond de stad. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat inwoners zelf hun keuze kunnen maken in wat ze eten en iedereen een eerlijke kans krijgt om gezond op te groeien en oud te worden. De deelnemende steden kijken samen met betrokken ministeries naar mogelijkheden om via ruimtelijke ordening of andere regelgeving een pro actief beleid te voeren om een gezonde leefomgeving te creëren. We verkennen gezamenlijk de mogelijkheden om hiermee te experimenteren.” De samenwerking en ontwikkelingen passen volgens de wethouder perfect bij Ede als Foodstad, de plannen voor het World Food Center en het recent door de raad vastgestelde gezondheidsbeleid. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie